NRK Meny
Normal

Blåbær og norsk skog skal hjelpe Dio tilbake

DRAMMEN (NRK): Stjernespilleren Dio i Mjøndalen fikk hakeslepp da han måtte ha opptrening i skogen, etter en alvorlig kneskade. Den ivorianske spilleren hadde aldri satt sine bein i en norsk skog.

Vamouti Diomande og Tore Fyran

Trening i skogen er ikke hverdagskost for en som kommer fra Elfenbenskysten. Her er Vamouti Diomande sammen med trener Tore Fyran.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

I skogen opp mot Blekktjern i Drammen kommer to menn gående. Den ene er en liten afrikaner, den andre en stor branne fra Norge. Målet er klart, nemlig å få afrikaneren raskest mulig tilbake på fotballbanen.

Det var den 18. april Vamouti Diomande (Dio) gikk ned for telling i kampen mellom Mjøndalen og Start. Det som først så ut som en vridning i kneet, viste seg å være en langt verre skade.

Mjøndalen-spiller Vamouti Diomande ble skadet i kampen mot Start den 18. april 2015.

Se video fra situasjonen som førte til at 24 år gamle Vamouti Diomande ble skadet. Bilder fra TV2/CMore.

– Han kuttet kneskåla tvert av. Fortsatt er det for lite muskler her, sammenlignet med det andre benet. Men skogen er verdens beste opptreningsinstitutt, sier Tore Fyran.

Opptrening i skogen

Den gamle ringreven er tilbake i trenerteamet i Mjøndalen. Han skal hjelpe Dio til en så rask retur i den brune drakta som mulig. Tre ganger i uka legger de to på vei innover blant norske granlegger. Dio får både i pose og sekk, for ikke bare blir kneet trent opp. Han får også en innsikt i norsk natur og kultur.

Vamouti Diomande og Tore Fyran

De har en god tone, Dio og hans trener, Tore Fyran.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg hadde aldri trent i skogen før, så jeg var ganske overrasket første gangen vi reiste opp hit, ler Vamouti Diomande.

– Han hadde ingen ide om hva dette var, og det er et av problemene når vi skal integrere folk i en kultur. Det hjelper ikke bare å tenke på fotballen, men du må ta hensyn til hele mennesket. Han syntes nok det var galskap, men han ser at det hjelper, sier Fyran.

Tror blåbær og skogstrening hjelper

For det er ikke hverdagskost for en ung mann fra Elfenbenskysten å plutselig skulle trene inne i den norske skogen. Og Tore Fyran er ingen gammel snill onkel. Blant grantrær og blåbærlyng kjøres Dio hardt i motbakkene. Men det er ikke bare trening som gjelder. Tore vil gjerne at den 24 år gamle ivorianeren skal forsyne seg av skogens matfat.

Vamouti Diomandes kne

Et kutt i kneet til Dio er alt som er synlig nå, men ifølge trener Tore Fyran er musklene fortsatt svekket i beinet som ble skadet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Dette er blåbær. Det er ikke farlig. Hei, du tok to, sier Fyran til Dio og fortsetter.

– Han trodde de var giftige, og han var redd for å spise dem.

Men selv om blåbær kan virke som noe suspekt å putte i kroppen, begynner Dio å like seg i skogen.

– Ja, jeg liker det. Når jeg trener her, føles det godt. Jeg tror dette vil hjelpe meg tilbake på fotballbanen, avslutter Dio.