NRK Meny
Normal

Det spøker på hotellet

En mystisk kvinneskikkelse, en øltørst kjellergjenferd, dører som lukker seg av seg selv. Det spøker på Holmsbu bad, hevder både ansatte og gjester. Vi har tatt turen ut for å se om vi traff på noen av gjenferdene.

Dør på Holmsbu Bad og Fjordhotell i Hurum.

Dører som går igjen, og lyder av skritt i trappene og gangene, har gjort både gjester og ansatte usikre på om det virkelig er noen som går igjen på hotellet.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Tenk deg at du ligger alene på et hotellrom. Det er mørkt og stille. Plutselig åpner døren seg. En kvinneskikkelse kommer inn i rommet, og går rolig rundt - før hun lukker døren etter seg. Akkurat dette hevder flere av gjestene på Holmsbu Bad og Fjordhotell at de har opplevd.

– Ryktene sier at hun går i gangen og åpner rommene for å sjekke at de er i orden. Hun lukker alle dørene til rommene igjen fordi hun ikke liker at de står åpne, forteller Lien.

Folk føler nærvær

Anders Lien driver hotellet sammen med sin samboer Carina Pedersen.

– Folk forteller at de opplever at folk står i rommet og går ut igjen, og det er jo en guffen følelse.

– Hva tror du selv at dette kan være?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anders Lien driver Holmsbu Bad og Fjordhotell i Hurum.

Anders Lien driver Holmsbu Bad og Fjordhotell i Hurum.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Jeg tror det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi kan oppfatte. Vi hører jo lyder i huset, men vi må huske at det er et gammelt hus. Så jeg er helt åpen for hva det kan være, sier Anders.

Tre gjenferd går igjen

Det skal være tre ulike gjenferd som skaper uro og uhygge i den gamle bygningen. Lien har selv aldri opplevd noe, men han forteller om en hendelse som satte et støkk i ham. Han og samboeren satt nede og pratet. Anders hadde akkurat sjekket inn to gjester i den andre delen av hotellet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lyskronen i trappeoppgangen inne på Holmsbu Bad og Fjordhotell i Hurum.

Både gjester og ansatte har hørt og kjent at det går mennesker i trappene og gangene på hotellet.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Nå kommer gjestene våre ned trappen, sa samboeren min.

Anders stusset litt.

– Men de er jo ikke her, de bor i den andre delen av hotellet, måtte jeg fortelle henne.

– Vi hørte helt klart at det var gjester her. Det var ekkelt, innrømmer Anders.

Underlige ting i kjelleren

Nede i kjelleren skjer også ting.

– Der har gjester opplevd at lydanlegget plutselig har gått på. Og det påstås at det er Holmsbukongen Gustavus Blom som er på ferde. Han døde i 1777. Han oppleves som litt sur og gretten, forteller Anders.

Han forteller at ansatte har vært redde.

– Vi hadde en kjøkkenansatt som ville ikke jobbe på hotellet fordi hun opplevde å bli forfulgt hver gang hun var i kjelleren. Og det er det verste for oss; at en ansatt ikke vil jobbe her.

En gang hadde hotellet en klarsynt på besøk. Hun hadde teorier om hva det er som skjer på hotellet og kunne fortelle hvem gjenferdene var. Hun satte karakter på tre tidligere ansatte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gangen i Holmsbu Bad og Fjordhotell i Hurum.

Gangen i hotellet der koldjomfruen kommer med jevne mellomrom.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er altså koldjomfruen, så er det Gustavus, og så er det en arbeider som hjalp til med fysiske ting ved hotellet; en øltørst arbeider, ifølge historien. Vi har kontroll på tappetårnet og har ikke merket at det er forsvunnet noe øl, sier Anders.

Har hørt og kjent noe

Hovmesteren Shad Askari har tilbrakt mange timer i hotellet.

– Jeg opplevde en gang at jeg hørte noen gå i øverste etasje selv om jeg visste at det ikke var noen gjester på hotellet. Da fikk jeg en klump i magen.

– I begynnelsen ble jeg redd. Men nå har jeg vennet meg til det.

Shad forteller at han flere ganger har følt at han er blitt iakttatt.

– Da jeg kom til hotellet første gangen, trodde jeg ikke på historiene jeg hadde hørt. Men etter det jeg selv har kjent og hørt, tror jeg på det.

– Går du gjerne ned i kjelleren?

– Nei, jeg må innrømme at jeg helst sender noen andre. Nei da, det går bra å være nede i kjelleren. Jeg føler meg i hvert fall aldri uvelkommen dere nede, sier Shad.