NRK Meny
Normal

Det kryr av mark i Statens hus

DRAMMEN (NRK): Fylkesmannen i Buskerud kan bare fastslå at tusenvis av små sprellende mark har inntatt resepsjonen i Statens Hus, og det er ingen som reagerer.

Komposten er full av meitemark.

Meitemarken koser seg med appelsinskall, grønnsakskrell og annet matavfall i kompostbingen hos Fylkesmannen i Buskerud.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det har de heller ingen grunn til, for meitemarkene er tatt inn med fullt vitende og vilje. I en kasse på gulvet, myldrer det av 20 000 buktende og glinsende mark, blant jord, epleskrotter, potetskrell og andre godsaker fra kjøkkenet.

Alene Tesfamichael

Alene Tesfamichael har hatt kompostbinge i sin egen leilighet.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er masse god mat for meitemarkene oppe i denne kompostbingen. Den typen meitemark vi bruker, er kompostmark som bryter ned matavfall til kompost, forteller Alene Tesfamichael, som har sin utdanning fra universitetet på Ås, og lang erfaring med meitemark og kompost.

Han har til og med prøvd seg frem med meitemark i en egen kompostbinge hjemme i leiligheten.

Spiser sin egen vekt hver dag

Alene Tesfamichael gjør i stand boksen der komposten med meitemarken skal være.

Alene Tesfamichael gjør i stand kompostbingen der de 20 000 meitemarkene skal bo.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

For jobben meitemarken er satt til å utføre i resepsjonen på Statens Hus i Drammen er å omdanne alt matavfallet fra kantina til feit svart jord, av ypperste kvalitet.

– Marken spiser sin egen vekt hver dag, og gjør det om til jord. En mark veier ca. 1 gram, og har du 20 000 av dem klarer de jo 20 kilo om dagen, forteller markspesialisten.

Det er i anledning FNs internasjonale jordår at Fylkesmannen i Buskerud har bestemt seg for å gjøre noe av alt matavfallet som produseres i Statens Hus.

Lukter ikke

Nå skal marken flyttes over i en spesialbygget kompostbinge, og meningen er at den faktisk skal stå inne i resepsjonen hos Fylkesmannen.

Øystein Haugerud, fylkesagronom i Buskerud.

Øystein Haugerud, fylkesagronom i Buskerud.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det er fylkesagronom Øystein Haugerud som sammen med Alene Tesfamichael driver prosjektet. Han bedyrer at ingen skal plages med ubehagelig odør.

Det kommer ikke til å lukte hvis meitemarken blir passet ordentlig på. Det er levende dyr. Det er akkurat som en ku på båsen som også må passes godt på. Kanskje den blir en attraksjon for alle som er på vei til og fra kantina, spøker han.

Noe for flere

Mandag åpnes kompostbingen i Statens Hus med brask og bram.

– Vi er så vidt jeg vet, den første Fylkesmannen som får sin egen kompostbinge med meitemark i vestibylen, sier Haugerud, som mener dette er et eksempel til etterfølgelse for andre som har som har mye matavfall.

Jordskuff i kompostbinge

Etter hvert kan man hente ut god matjord i denne skuffen i kompostbingen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Meitemarken vil formere seg fort hvis den får mye mat. Etter hvert kan vi dele meitemarken med andre som også ønsker å drive med markkompost, forteller han.

– Så nå er fisketurene fremover sikret?

– Du skal ikke se bort fra det, sier han med et smil.