Normal

Det går mot valgthriller i Buskerud

En uke før valget ligger det an til en real valgthriller i Buskerud, viser meningsmålingene. Og Fremskrittspartiet har grunn til å bite negler. Deres andremann på Stortinget er truet fra flere kanter.

Wold

Morten Wold, Fremskrittspartiets andremann i Buskerud, er truet fra alle kanter.

Foto: Frp

Laila Gustavsen

Laila Gustavsen.

Foto: Stortinget

"Kringsatt av fiender" skrev Nordahl Grieg i sitt dikt "Til ungdommen".

Det er vel også stikkordet for Fremskrittspartiet i Buskerud når det står igjen en uke til valget. Om det ikke akkurat er fiender, så er det flere som truer FrPs andremandat til stortinget. Litt avhengig av hvilke meningsmålinger som legges til grunn, risikerer Fremskrittspartiet å miste ett mandat, enten til Arbeiderpartiet eller til Høyre.

Uansett hvilke målinger vi ser på, ser det ut til at både Arbeiderpartiet og Høyre er sikkert inne med tre representanter hver fra Buskerud. Da har Arbeiderpartiet mistet ett mandat sammenlignet med forrige periode, mens Høyre har kapret ett nytt.

Fremskrittspartiet har i dag to representanter på tinget fra Buskerud, og i følge meningsmålingene berger de disse to plassene - men med et skrik.

For går vi litt i dybden på målingene, kan det være illevarslende tegn. Gjennom flere stortingsvalg har NRK veiet riksmeningsmålinger mot historiske buskerudresultater, og treffsikkerheten har vært meget høy.

Wold truet av Ap

Gjør vi det samme med gjennomsnittet av alle målinger i forrige uke, viser de at andremann på Frps liste, Morten Wold, er inne med stortingsplass. Men i følge disse målingene er han truet av Arbeiderpartiet. Det skiller bare 800 - 900 stemmer på at Arbeiderpartiets fjerdekandidat, Laila Gustavsen, klarer å berge sin plass på bekostning av Fremskrittspartiet. Det samme resultatet gir TV2s måling fra fredag. Men da er marginen til Arbeiderpartiet enda mindre - bare cirka 400 stemmer

Men det ser ut til å være store bevegelser i velgermassen nå de siste dagene før valget. VG har publisert målinger hver dag, og legger vi deres måling fra fredag til grunn, har fremdeles Fremskrittspartiet sine to plasser i behold. Men nå trues de av Høyre, som da faktisk kan få fire representanter fra Buskerud. De veiede resultatene viser at det er cirka 700 stemmer som skiller.

Kanskje Morten Wold ble noe beroliget fredag ettermiddag, da NRK offentligjorde sin egen riksmåling. Veiet til buskerudtall er da Fremskrittspartiets andremann sikret med god margin.

Oppsummert ser det altså slik ut:

Arbeiderpartiet tre representanter - mister en.

Rebekka Borsch

Rebekka Borsch.

Foto: Rebekka Borsch

Høyre tre representanter - vinner en.

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Fremskrittspartiet to representanter - som i dag.

Åpent om utjevningsmandat

Men som sagt, det siste mandatet fra Buskrud er i spill. I øyeblikket er det FrP som har det, men både Høyre og Arbeiderpartiet er med i kampen. Utviklingen nå den siste uka kan gi tydeligere signaler.

I tillegg til de åtte vanlige mandatene skal det også deles ut et utjevningsmandat fra Buskerud. Her er det en helt åpen situasjon.

Per Olaf Lundteigen har det i dag, og han er fortsatt en het kandidat. Men Venstres Rebekka Borsch er kanskje den sterkesete utfordreren. Venstre har krabbet oppover på målingene den siste tiden, og på VGs måling fredag fikk partiet hele 7,1 prosents oppslutning. Desverre for Rebekka Borsch har Venstre alltid gjort det ganske mye dårligere i Buskerud enn på riksplan. Men Borsch har vært aktiv, og markert seg i valgkampen, så kanskje dette endrer seg i år.

Vårt hete tips er at kampen om utjevningsmadatet kommer til å stå mellom Per Olaf Lundteigen og Rebekka Borsch, selv om hverken SV eller Kristelig folkeparti helt kan utelukkes.

Skal du ha med deg en spennede thriller, er det bare å følge med neste mandag. Da når forestillingen sitt klimaks.