Hopp til innhold

Det er kamp om søpla vår

Søpla vår representerer store verdier for gjenvinningsselskapene. Vi er i verdenstoppen i kildesortering og derfor er det kamp om søpla.

Søppelhaugene på Lindum representerer store verdier.

Søppelhaugene på Lindum representerer store verdier.

Foto: Raymond Dalen / NRK

De store haugene med søppel fra husholdninger i Drammensområdet inneholder mye av verdi for Lindum AS. Ifølge daglig leder Pål Smits representerer de ressurser og muligheter. Og derfor er det konkurranse om avfallet både fra utenlandske og lokale selskaper.

– Ja, det er beinhard kamp. Akkurat nå har vi levert anbud om å få håndtere treverk fra alle gjenvinningsstasjonene i Drammensregionen. Der har vi fått høre at det er 6–7 selskaper som gjerne vil det samme som oss.

Pål Smits er daglig leder på Lindum i Drammen

Pål Smits er daglig leder på Lindum i Drammen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Søppel er blitt internasjonal handelsvare

Lindum AS som driver med avfall og ressursgjenvinning, er en aktør i en etter hvert tøff bransje der det er hard konkurranse om søpla. Det er store både nasjonale og multinasjonale selskaper som jobber i denne bransjen, sier Pål Smits.

– Ja, søpla er blitt en internasjonal handelsvare og dette er big business. Her går det på kryss av landegrensene og på hvem som har de beste løsningene. Og vi gjør hva vi kan for å hevde oss i konkurransen.

Alt kan gjenvinnes

I Buskerud sorterer 7 av 10 ut plastavfallet, og nesten alle sorterer matavfallet. En fersk undersøkelse viser at nordmenn er på verdenstoppen i kildesortering.

Søppelsortering på Lindum i Drammen

Søppelsortering på Lindum i Drammen

Foto: Raymond Dalen / NRK

På Lindum i Drammen tas imot over 100 000 tonn avfall i året. Det er betydelig mengde ressurser i dette avfallet ifølge Smits.

– Alt i en pose søppel fra en familie inneholder ting vi kan gjenvinne, den inneholder som regel både matrester, metall, plast og papp. Alt kan utnyttes bare man får tatt hånd om avfallet den på rette måten.

Men når søpla vår er så verdifull hvorfor må vi da betale så mye og må vi fortsette å betale også i framtida?

– Man må nok betale for å bli kvitt søpla, men prisen for å behandle søpla går ned så på sikt kan nok gebyrene også gå ned. Men det koster å samle den inn så selv om den inneholder verdier så blir det nok ikke gratis.