Hopp til innhold

Derfor nekter du for at det gjør vondt når du går på trynet

Du faller på gata, slår deg, men er rask med å forsikre andre om at «det går bra!». Selv om det egentlig ikke gjør det.

Illustrasjonsfoto fall, glatt

AVVISER HJELP: Hvorfor innrømmer du bare ikke at det gjør vondt? Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Se for deg at du er hjemme og slår tåa. Jamringen, og kanskje banningen, er da lett å slippe løs ut i rommet.

Men nå er du ute blant folk i en travel gate. Du sklir på glatta og slår deg, folk kommer ilende til og lurer på hvordan det går. Du feier dem vekk med forsikringer om at «nei, nei, det går bra!» Men egentlig gjør det ganske vondt.

Hvorfor innrømmer du bare ikke det?

– Voksne tisser ikke på seg

Hadde du vært et barn, så hadde du sluppet løs følelsene, sier førsteamanuensis Siri Leknes ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Siri Leknes

Førsteamanuensis Siri Leknes ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Foto: Line Møller / Universitetet i Oslo

– Barn syns ikke det er flaut når de faller og slår seg. Så det kan handle om det å ha kontroll og være voksen. Du skal mestre grunnleggende ting som å sette den ene foten foran den andre, ler hun.

Leknes mener det blant annet handler om at man som voksen skal ha kontroll over kroppen. Hvis ikke, melder flauheten seg.

– Det er for eksempel også grusomt flaut å bli våt i skrittet. Man tisser ikke på seg når man er voksen.

Skadefryd

En annen mulig årsak til at man er rask med å avfeie hjelp hvis man har slått seg litt ute blant folk, er at man ikke vil ha trøst av fremmede, sier Leknes.

– Det er noen vi kan vise svakhet for, folk vi stoler på. Men ofte når man faller på gata, så er det fremmede rundt. Du vil ikke ha trøst av en fremmed dame, sier hun.

Stipendiat i sosialpsyskologi, Johanna Katarina Blomster, har i sin masteroppgave studert følelsen skadefryd. Hun tror det handler om at man ikke vil være et «offer» for andres skadefryd dersom man går på trynet.

Johanna Katarina Blomster

Stipendiat i sosialpsykologi, Johanna Katarina Blomster.

Foto: Lasse Moer / UiO

– Det handler om å ikke ville tiltrekke seg oppmerksomhet. Man vil ikke bli den som blir ledd av. De fleste som får skadefryd rettet mot seg, er flaue, sier Blomster.

– Lærer av det

Men hvorfor ler man av at andre faller og slår seg? TV-programmer og andre videoklipp som viser mennesker som faller, har lenge vært i humorkategorien.

– Det man tror, er at dersom man føler skadefryd for at noen gjør noe dumt, så er det for at man skal prøve å unngå selv å gjøre den dumme tingen. Du lærer av andres feil, sier Blomster.

En annen teori på hvorfor man føler skadefryd, handler om at man selv har dårlig selvtillit, ifølge Blomster. Ved å føle skadefryd for noen, så øker man selvtilliten selv.

Påpasselig blant folk

Hvis man faller og sier det ikke går bra, så sender man dessuten en invitasjon om at man trenger hjelp, og det vil man unngå, sier Blomster.

Hun mener man er veldig påpasselig når man er ute blant folk.

– Jeg kan tenke meg at dersom en person faller på isen og det ikke er noen i nærheten, så kan man skrike ut. Så blir man veldig flau hvis man oppdager at det er noen i nærheten likevel.

Og skulle ulykken likevel være ute, kan det være lurt å lære seg riktig fallteknikk. Den kan du få av bryteren Stig-André Berge:

Norges beste bryter, Stig-André Berge, lærer deg hvordan du bør falle på isen.