NRK Meny
Normal

Derfor glemmer du navnet på kolleger

De fleste av oss har opplevd å glemme navnet til et familiemedlem eller en god kollega. Men vet du hvorfor det skjer?

Hukommelse

NAVN: Hva var navnet hans igjen? Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Du har sikkert opplevd at moren din plumper ut med navnet på broren eller søsteren din, og gjerne tar en omvei innom et par andre navn, før hun til slutt husker navnet ditt – som var den hun egentlig henvendte seg til.

Markus Svene

Markus Sneve sier at alle fra tid til annen vil forveksle et navn med et annet.

Foto: Pressefoto / UiO

Dette er ikke et gryende tegn på demens eller spesielt dårlig hukommelse, men det er helt vanlig, ifølge Markus Sneve, psykolog og forsker ved Universitetet i Oslo.

– Det handler jo egentlig ikke om å glemme navn, men å blande navn, sier Sneve.

Assosiasjoner er nøkkelen

Hjernen og hukommelsen er som et arkiv der assosiasjoner lagres på bakgrunn av erfaringene våre. Derfor må vi aktivt hente fram ting fra hukommelsen, også når vi skal si navnet til noen vi kjenner.

– Når du møter en kollega setter du dem i en sammenheng, blant annet hvilket kontor hun sitter på, hårfarge og brilletype. Alt dette hjelper deg til å huske, sier Sneve.

En kollega bærer med seg mange sterke assosiasjoner, men vi har få og svake assosiasjoner til navn. Og det er her problemet ligger.

Et eksempel på dette er mødre som kaller barna sine feil navn. Sneve opplever selv stadig å bli kalt onkelens eller farens navn av moren sin.

– Hun tenker kanskje «mannlig familiemedlem» før hun sier navnet mitt. Dersom hun ikke er fokusert nok på oppgaven, kan det bety at hun ramser opp flere navn hun forbinder med «mannlig familiemedlem», sier Sneve.

Hvordan bli bedre?

Å ta et bevisst valg om å huske navnet når du hilser på folk er et av tipsene Sneve kommer med.

– Mange er så opptatt av å si sitt eget navn når de hilser på nye at de glemmer å følge med på navnet til den de hilser på. Da blir det ikke etablert noen assosiasjoner til navnet i det hele tatt, og navnet blir nærmest umulig å huske, sier han.

I tillegg kan det hjelpe å skape egne assosiasjoner til navn på personer du møter.

– Da jeg for en stund siden møtte radioreporter i NRK, Pål Plassen, knyttet jeg navnet hans til ordet «bålplassen» for å huske det, fordi det minner om navnet hans. Det er dette eksperter på hukommelse gjør, sier Sneve.

Les også: