– En tragisk og trist hendelse

Familien som var involvert i togulykken i Danmark var bosatt i Øvre Eiker i Buskerud. Kommuneoverlegen gjør nå sitt for å ivareta de nærmeste.

Undersøkelser på ulykkesstedet i Danmark

Jernbaneovergangen der ulykken skjedde hadde lys og lyd som advarer bilistene når et tog er på vei. Det var ikke montert bommer ved overgangen.

Foto: Øxenholt foto

En 34 år gammel familiefar og hans sju år gamle sønn omkom da bilen de satt i ble truffet av et tog i Danmark. I bilen satt også mannens kone og deres seks år gamle datter.

– Dette er en veldig tragisk hendelse. At en familie som er på sommerferie og skal gjøre noe koselig sammen, blir utsatt for dette, er veldig trist, sier kommuneoverlege i Øvre Eiker, Einar Braaten, som fikk vite om dødsulykken søndag.

– Vi tenker på de berørte rundt og prøver å hjelpe dem så godt vi kan nå.

Ingen direkte kontakt foreløpig

Einar Braaten

Kommuneoverlege Einar Braaten har satt Øvre Eikers kristeteam i arbeid etter dødsulykken i Danmark.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Kommunen har klare rutiner når slike hendelser inntreffer, og mandag morgen hadde de et møte for å avklare hvordan de skal jobbe videre.

– To medlemmer av kriseteamet som skal jobbe med saken var med, sammen med ledere for forskjellige tjenester. Her er det barn inne i bildet, så familiesenteret var med på møtet. Skolen er også informert, sier Braaten.

Han har så langt ikke hatt noen direkte kontakt med de nærmeste pårørende. Førsteprioritet for kriseteamet er å ta seg av kvinnen i 30-årene og hennes datter, når de kommer tilbake til Norge.

– Sånn som jeg kjenner Danmark, tar sykehusene seg av de praktiske tingene og følger dem opp fysisk og psykisk. Så tar vi over når de kommer hjem, sier Braaten.

Flere ulykker på samme strekning

Det var lørdag formiddag familiens bil kolliderte med et tog på Århus Letbane i Midtjylland. Ulykken skjedde ved en togovergang i Trustrup i Norddjurs kommune.

Strekningen der ulykken skjedde, åpnet i slutten av april. Ifølge en liste det danske telegrambyrået Ritzau har utarbeidet, har Aarhus Letbane siden oppstarten i 2017 hatt minst 22 uhell før dødsulykken lørdag. Ulykken lørdag er den første med dødelig utfall.

Dansk lettbane kan sammenlignes med bybanen i Bergen, og er en sporvei som i stor grad kjører atskilt fra annen trafikk.

Personbil og letbanetog kolliderer på Djursland

Ingen ombord i toget skal ha blitt skadd i ulykken.

Foto: Per Øxenholt/ritzau Scanpix / NTB scanpix

Vil sjekke alle overganger i Danmark

Flere beboere i området kritiserer sikkerheten ved overgangen. Søndag sa dansk politi til NRK at det så langt ikke er noe som tyder på at det har vært noe feil ved lyssignalet.

Den danske havarikommisjonen prøver nå å finne ut hva som kan ha forårsaket ulykken. Dansk jernbaneforbund ønsker å undersøke alle overganger i Danmark etter dødsulykken.

– Alle jernbaneovergangar er en potensiell farekilde for både medlemmene våre og menneskene som kjører over, sier nestleder i Dansk jernbaneforbund, Preben S. Pedersen til Danmarks radio.