Datter til drapstiltalt: – Hva har du gjort?

OSLO (NRK): Datteren til den drapstiltalte Tranbykvinnen var ikke i tvil om at det var moren som hadde drept ektemannen Per Gunnar Asheim.

Tranbysaken i Borgarting lagmannsrett

VITNET MOT MOREN: Datteren fortalte om dagen da faren ble funnet død.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Den 27. mars 2013 prøvde datteren å ringe faren flere ganger. Hun fikk ikke svar og prøvde i stedet å ringe moren. Da hun svarte, ropte moren «Bilen min, bilen min!». En politimann overtok telefonen og fortalte datteren at en bil hadde brent og at det satt en person i passasjersetet.

Jeg skjønte at det måtte være faren min som satt i det passasjersetet, fortalte datteren fra vitneboksen i Borgarting lagmannsrett.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

I denne bilen ble faren funnet død 27. mars 2013.

Moren er tiltalt for overlagt drap på ektemannen. Påtalemyndigheten mener hun dopet han ned og tente på bilen med han sittende inni. I tingretten ble hun frifunnet for drap.

– Livet hennes var ødelagt

– Jeg ringte henne en gang til og spurte «Hva har du gjort?».

Statsadvokat Kristian Jarland

Statsadvokat Kristian Jarland

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Ga hun noen gang uttrykk for at hun ønsket han død? spurte statsadvokat Kristian Jarland.

– Ja, faren min fortalte at hun ønsket det. Hun var villig til å gå ganske langt for å få det som hun ville, sa voksne datteren.

På den tiden da Per Gunnar Asheim ble funnet død i den utbrente bilen, sto ekteparet foran et samlivsbrudd. Det hadde vært mange konflikter, og de tre minste barna skulle flyttes til fosterhjem.

– Hun hadde et hjem med full kontroll og veldig mye makt, men nå kom hun til å miste alt. Livet hennes var ødelagt, sa datteren.

Mens hun vitner, sitter moren bakerst i salen i et tolkebur fordi datteren ikke ønsker å se henne. Den tiltalte 54-åringen sitter og rister på hodet mens datteren forteller. Hun har hele tiden nektet for å ha drept ektemannen.

Forsvarerne vil presentere en selvdrapsteori som går ut på at Asheim tok sitt eget liv og fikk det til å se ut som et drap. De kommer til å legge vekt på at den tiltalte er en krevende kvinne å leve sammen med.

Tranby

Datteren forteller at moren hadde mye makt i hjemmet deres.

Foto: NRK

– Jeg er redd

Datteren fortalte til retten at hun har bedt om besøksforbud den dagen moren slipper ut av fengsel.

– Jeg vil ikke bli oppsøkt av henne. Jeg er redd for hva hun kan finne på. Hun har fortalt at hun har vært så sint på meg noen ganger at hun ville leie noen til å drepe meg, sa hun.

– Hva er du redd for? spurte statsadvokat Jarland.

– Hun har sagt tidligere at hun vil ta alle som har vitnet mot henne. Og nå som jeg vitner for andre gang, har jeg ikke peiling på hva hun kan finne på å gjøre mot meg og familien min.