NRK Meny
Normal

Siste mulighet til å se tidenes norske Eurovisionlåt live

Aleksander Rybak og dansegruppa Frikar er bare noen av artistene som kommer til Folkemusikkveka i Ål som starter lørdag.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva i 2009. Nå kommer han med hele besetningen til Folkemusikkveka i Ål.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Lørdag starter Folkemusikkveka i Ål med spill og dans både ute og inne i Hallingdalsbygda.

I år presser arrangørene sjangergrensen ved å ha både gammaldansorkesteret Staut fra Valdres og Aleksander Rybak på scenen.

Arne og Carlos åpner

Arne & Carlos

Arne og Carlos

Foto: Cappelen Damm

Festivalgeneral Ulf-Arne Johannessen er stolt over årets program, som han tror vil trekke mye folk til kulturbygda Ål i Hallingdal:

– Det er mye som skjer. Det begynner med åpning. Da er det superstrikkeparet Arne og Carlos som skal ha strikkekafe. Hovedhelga er Kristi Himmelfartshelgen.

Tror «Fairytale» blir høydepunkt

Festivalgeneralen tror at det er en av tidenes beste Eurovisionsanger som kommer til å være et av høydepunktene for publikum.

– Det største skjer kanskje i gågata. Da kan man høre og se Fairytaile med Aleksander Rybak og Frikar for aller siste gang med originalbesetningen fra Moskva i 2009. Det blir stas.

– Vil dere holde dere innenfor sjangeren folkemusikk?

– Vi holder oss stort sett innenfor sjangeren folkemusikk, men vi er kanskje litt på kanten med de største artistene som Rybak og Staut. Vi har også en litt nyskapende danseforestilling, men som egentlig er folkemusikk og folkedans. Så det blir spennende, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Festivalgeneral lader opp til Folkemusikkveka i Ål som starter på lørdag.

Ulf-Arne Johannessen er festivalsjef. Han tar seg gjerne en liten låt på toraderen hvis han får tid til det under festivalen. Foto: Gunnar Grimstveit

Har flyttet utendørs

Tidligere år har det kommet kritikk av Folkemusikkveka fordi den holder til på Ål kulturhus og Thon hotell Ål, Men i år har de endret litt på det.

– Allerede i fjor begynte vi å tenke på hvordan vi skulle få dette litt mer levende, ved at det er ute i sentrum. Så i fjor hadde vi blant annet en folkedanskonkurranse midt i gågata, som ble en dundrende suksess med 7–800 publikummere.

– Konkurransen viderefører vi i år, sammen med Rybak og Frikar. Hallingdal Kraftlag slipper også sin plate på lørdag så da blir det mye liv. I tillegg er det meldt veldig fint vær, så dette blir strålende, sier Johannessen.