NRK Meny
Normal

– Miami Vice-tilstander

Politiet fant over tusen cannabisplanter i denne nedlagte fabrikken i Hvittingfoss. Gateverdien anslås å ligge på mellom 20 og 30 millioner kroner per år.

Cannabisfabrikken i Hvittingfoss

I dette nedlagte industrilokalet i Hvittingfoss fant politiet store mengder cannabisplanter og produksjonsutstyr. Til sammen tre personer er siktet i saken.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det var rene Miami Vice, med helikopter og sirener og politi til fots og til og med hunder. Vi mangla bare politibåten. Det sier Morten som befant seg på bensinstasjonen i sentrum da politiet aksjonerte i Hvittingfoss langfredag.

– Jeg kjørte fra Brufoss til Hvittingfoss da jeg la merke til at det hang et helikopter over meg. Da jeg stoppa på bensinstasjonen i Hvittingfoss kom det flere politibiler med blålys og sirener, mens helikopteret ble liggende over sentrum. Politifolk med hunder løp hit og dit, forteller han.

Miami Vice

Morten sier det var Miami Vice tilstander i Hvittingfoss da politiet aksjonerte langfredag.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Politiadvokat Hans Egil Seljordslia mener at cannabisplantasjen i det nedlagte industrilokalet i Hvittingfoss var profesjonelt drevet. Han vil ikke gå i detaljer, men etter det NRK erfarer fant politiet over tusen planter da de aksjonerte mot plantasjen.

Det anslås at det er brukt millionbeløp på teknisk utstyr og automatisering av anlegget.

– Politifolkene stanset og spurte om vi hadde sett en stressa vietnameser. De fortalte at de hadde tatt to, men at en fortsatt var på rømmen. Da hadde vi allerede hørt rykter om at det dreide seg om en cannabisplantasje på gamleskolen som senere har vært papirfabrikk, sier Morten.

– Pengemaskin

Kilder NRK har vært i kontakt med mener anlegget har kapasitet til å produsere narkotika til en gateverdi opp mot 30 millioner kroner i året. Under politiaksjonen langfredag ble to vietnamesere pågrepet, en tredje klarte å komme unna og er fortsatt på rømmen. De to vietnameserne blei varetektsfengslet påskeaften.

Les: Avdekket hasjplantasje på Hvittingfoss

Tirsdag etter påske ble eieren av den nedlagte papirfabrikken pågrepet på sitt hjemsted i Øvre Eiker. Den 53 år gamle mannen driver en forretning i Kongsberg. I september 2013 kjøpte Eiker-mannen lokalene etter Sandberg Papir AS som hadde gått konkurs noen måneder tidligere. 53-åringen kjøpte lokalene av konkursboet.

Nedkjøring til kjeller

Nedkjøringen til kjelleren er inne i plasthallen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Krimteknikere ransaker

Tirsdag ble 53-åringen varetektsfengslet i fire uker, siktet for grovt brudd på narkotikalovgivningen. Mannen nekter for å ha noen befatning med cannabisplantasjen, sier 53-åringens forsvarer advokat Håkon Borgen.

I dag gikk krimteknikere fra Drammen inn i boligen til 53-åringen, iført sine hvite arbeidsdresser. I telefonkatalogen står mannen oppført med to bedriftsetableringer.

På spørsmål fra naboer til fabrikkbygningen i Hvittingfoss skal mannen ha forklart at han har leid bort kjelleretasjen til noen som skulle drive med bildekk. Aktivitet med bildekk har ikke blitt observert. Derimot skal det ha vært noe trafikk om natten.

Ny bom

I vinter kom det opp bom i oppkjøringen til industribygget.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

For noen måneder siden blei det satt opp låst bom i oppkjøringen til fabrikkeiendommen.

Strøm, vann og varme

Odd Sandberg drev Sandberg Papir AS i de gamle fabrikklokalene i Hvittingfoss inntil selskapet gikk konkurs våren 2013. Anlegget består av en gammel skolebygning med industrilokaler tillegg av industrilokaler i tre etasjer pluss kjeller.

– Til sammen er det ca. 3000 kvadratmeter inkludert produksjonslokaler, kontorer og 600 kvadratmeter kjeller, sier Odd Sandberg.

– Vi hadde store maskiner, derfor har anlegget solid industristrømforsyning, stor oljefyr for sentralvarme og god vannforsyning, forteller Sandberg.

Politiets forsegling

Politiet har forseglet alle inngangsdørene.

Vann, strøm og varme er alle viktige elementer i cannabisproduksjon.

Politiet leter

Alle vinduene som kunne gitt innsyn i kjelleretasjen er dekket til. Dørene er forseglet med politiets sperretape. Gjennom en flenge i plasthallen som også er en del av næringseiendommen, sees nedkjøringen til kjelleren.

Politiet fortsetter å lete etter flere involverte i cannabisplantasjen, samtidig som de forsøker å skaffe seg oversikt over organiseringen. Politiet kom på sporet av cannabisplantasjen etter tips fra publikum onsdag i påskeuka.