Bygger tårn av 30 orgler

Vestfossen-kunstneren Jon Mihle er i gang med å  bygge et nesten åtte meter høyt tårn av stueorgler. Orgeltårnet skal stå på Holmennokken i Drammen ei uke - med lyden på.

Jon Mihle bygger tårn av 30 stueorgler
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

John Mihle og en rekke medhjelpere jobbet fredag formiddag så svetten silte med å heise opp orgler og feste dem på den høye riggen som tårner seg opp helt ytterst på Holmennokken.

- Jeg er veldig spent på hvordan dette kommer til å bli, ikke minst hvordan lydbildet blir her ute. Men jeg synes sånt som dette er vakkert. Jeg tror det kan bli veldig flott, sier Jon Mihle.

 

Kunstneren og riggegjengen i aksjon
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Høytidelig avduking

Mens vi snakker, tømmes en svær lastebil for det ene stueorgelet etter det andre. Tørt treverk og gule tangenter er skjønnhet for kunstneren som har 45 stueorgler i samlingen sin. 30 av dem skal etterhvert danne skulpturen/installasjonen Kakafoni.

Lørdag klokken 16.00 er det høytidelig avduking og offisiell åpning av lydskulpturen - en installasjon i grenselandet mellom musikk, støy og skulptur. Den skal stå og lage lyd i ei uke.

 

Det første orgelet heises opp i riggen
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ikke sikker på lydstyrken

Lydstyrken er ikke kunstneren helt sikker på. - Jeg er egentlig nokså spent på det. Det vil bli nokså høyt for dem som står nær skulpturen, men jeg er ikke sikker på hvor langt lyden kommer til å bære.

Drammensfolk som bor i nærheten vil trolig finne trøst i det faktum at Jon Mihle ikke har skjøtt på kunstverket med ekstra høyttaleranlegg. Det er de originale høyttalerene i stueorglene som sørger for lyden.

Skal speile byen

- Dette skal være en speiling av byens larm og vesen. Jeg håper folk vil møte det med undring og begeistring, sier Mihle, som har planer om å lage en større installasjon når han har klart å samle nok orgeler.

- Drømmen er å stable opp 100 orgler som står og spiller, sier han.