NRK Meny
Normal

Ny turisthytte også for rullestolbrukere

Snart kan rullestolbrukere også dra til ei av turistforeningens ubetjente hytter. Kongsberg og omegns turistforening jobber med saken.

Hytte 1
Foto: Ingar Andreassen / NRK

Grunnmuren, både til hytta og naustet er på plass. Og laftesnekkerne er i gang med å legge opp de første stokkene til det som skal bli Kongsberg og omegns åttende og hittil største ubetjente turisthytte. Og hytta, den blir tilpasset rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede.

Tre tømmerhytter
Hytte 2

Laftesnekker Christian Linderhardt forteller om framdriften. Til høyre Tor Melhus og Erik Winsents.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Laftesnekkerne Lars Erik Gjærevold og Christian Lindhard jobber så trespon og flis fyker. Turistforeningen har kjøpt i alt tre gamle lafta tømmerhytter av Statskog. To av dem skal kobles sammen med et nytt mellombygg og bli hovedhytte med rundt 30 sengeplasser. Den tredje hytta blir naust, uthus og toaletter.

Leder i byggekomiteen Tor Melhus smiler fra øre til øre. Dette har turistforeningen jobba for i mange år. Det har vært mye fram og tilbake med byggetillatelse og tomtevalg, men nå er snekkerne godt i gang.

For rullestolbrukere

– Hytta blir et nytt ledd langs stien mellom Selsli i nord og Sveinsbu i syd, og dermed lett tilgjengelig for barnefamilier, sier Tor Melhus.

Hytte 3

Den nye hytta blir liggende nær vannkanten.

Foto: Ingar Andreassen

– Dessuten har vi lagt til rette for at hytta kan brukes av rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede, legger han til.

Den nye hytta ligger bare et steinkast fra Statskog sin hytte i Pråmvika, ved innsjøen Øksne noen kilometer syd for Meheia i Kongsberg. Hytta ligger idyllisk til like ved vannkanten, og den er tilgjengelig til fots, med sykkel, båt og kano. Men det går også bilvei dit, helt til døra. Veien er stengt med bom, men for rullestolbrukere og funksjonshemmede som må kjøre helt fram lånes det ut nøkkel til bommen.

Skoleklasser

Hytte 4

Skikkelig verktøy kreves når hytta skal laftes.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Hytta har kapasitet for en hel skoleklasse. Det setter Erik Winsents stor pris på, ha driver Naturskolen i Kongsberg, et tilbud til barne- og ungdomsskoleelever.

– Dette er midt i blinken, for denne hytta gir også klasser som har bevegelseshemmede elever en mulighet til å få med seg alle på tur, sier Erik Winsents.

Hytta som skal stå ferdig innen utgangen av neste år, vil koste fire millioner kroner. 1,6 millioner er tippemidler, en million kommer fra turistforeningens egenkapital, noe kommer fra Thon-fondet og noe er andre gaver.

– Vi mangler 600 000 kroner, og det er fortsatt fullt mulig å gi gaver, sier Thor Melhus.