Bygger livreddende vannscooter

Ingeniørstudenter på Kongsberg bygger en selvstyrt vannscooter. Målet er at den i fremtiden skal redde liv til sjøs.

Autonom, livreddende vannscooter

SELVSTYRT VANNSCOOTER: Denne vannscooteren kjører uten sjåfør. Målet er at den skal kunne søke i vannet etter mennesker, og hjelpe der det kan være farlig for andre mennesker å komme til.

Foto: Privat

Den teknologiske fremtiden lovende ut, mener konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy. I sommer har nesten 190 ingeniør- og teknologistudenter jobbet med å utvikle teknologiske prosjekter, på oppdrag fra konsernet.

Et av prosjektene er Coastal Shark, en selvstyrt vannscooter.

– Vi har laget et nytt deksel, og satt på masse gøy kommunikasjon og elektronikk, og fått den til å kjøre av seg selv, sier Vegard Saga, prosjektleder for Coastal Shark.

Vil redde liv

Scooteren har Vegard utviklet sammen med tolv andre studenter. Målet er at den i fremtiden skal bidra til å redde liv til sjøs.

– Poenget er å lage en slags drone som kan søke i vann eller etter farlige ting eller etter mennesker. Og hjelpe der andre mennesker ikke tør eller der det er vanskelig å komme til, sier han.

Vegard Saga

PROSJEKTLEDER: Vegard Saga har ledet prosjektet Coastal Shark. Sammen med tolv andre studenter har de videreutviklet vannscooteren.

Foto: Louise Samnøy

Det vil fortsatt ta noen år å realisere prosjektet, men vannscooteren kjører allerede helt selv på vannet.

– Vi kjørte så sent som i går kveld, og da kjørte vi på veipunkter på et kart som gjør at den kjørte helt av seg selv. Og at den nå kan gjøre oppdrag helt uten menneskelig innvirkning, sier Vegard.

Imponerer

Håøy er imponert over hva studentene har fått til i løpet av sommeren.

– Det er et spennende prosjekt for det kan være nyttig både militært og sivilt. Et viktig prosjekt for oss her på Kongsberg, sier konsernsjefen.

Men studentene har også arbeidet med andre ting. De har blant annet vært med på å utvikle en maskin som skal oppdage havbunnen, en autonom drone og et luftskip som står helt stille i luften selv om det blåser.

Forklarer

FORKLARER: Vegard Saga (høyre) forklarer konsernsjef Geir Håøy (midten) hvordan prosjektet har gått. Foran dem står vannscooteren.

Foto: Louise Samnøy

Håøy mener studentene er nytenkende og bidrar til å ta teknologien videre.

– Vi har store internasjonale konkurrenter og vi er nødt til å ligge langt fremme teknologisk. Og at disse unge studentene lærer nye metoder, nye måter å se ting på og tenke fremtidsretta, er ekstremt viktig for Kongsberg og Norge.

Engasjementet er stort forteller Håøy.

– Det virker som de har både kost seg og svetta litt, bokstavelig talt, men også faglig.

Vegard håper at vannscooteren skal være ferdig og klar til salg om tre til fire år.

– At studenter kan få være med på et slikt prosjekt helt fra starten er helt unikt, sier Vegard til slutt.