Bygger for framtida

Mange var skeptiske da Røyken kommune la fram sin plan om befolkningsvekst for snart 15 år siden. Nå er Røyken en av kommunene med størst vekst i landet. Og de bygger skoler før voksesmertene inntreffer.

Line Henriette Paulsen og Øystein Killengren

Før jul blir Line Henriette Paulsen og Øystein Killengren ferske innbyggere i Røyken. Og de får følge av mange flere.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Rundt år 2000 la Røyken kommune en plan for å vokse seg større og bedre. Snart 15 år senere er de en av landets kommuner med høyest befolkningsvekst, og det er særlig barnefamilier som strømmer til.

– Oslo er ikke så langt unna, heller ikke Drammen eller Asker. Man har mange muligheter dersom man vil, sier Line Henriette Paulsen. Det blir ikke vanskelig å gi slipp på hovedstaden der hun har vokst opp og bodd store deler av sitt liv. Rett før jul flytter hun til Røyken sammen med samboer Øystein Killengreen og baby i magen.

– Det er her vi har jobb, og vil skal bli foreldre snart. Og så har vi funnet oss et nytt fint hus, sier Killengren.

Sanner lover mer til populære kommuner

Babyboom i Røyken kommune

Bygger før problemene oppstår

Paret er ikke alene om flytteplanene. Røyken kommune er blant kommunene i Norge som vokser aller mest. I 3. kvartal blir Røyken 144 mennesker rikere, noe som gir et foreløpig innbyggertall på nesten 21 000.

Ordfører i kommunen, Rune Kjølstad smiler fornøyd. Han konstaterer at det er en flott kommune. Men veksten har ikke kommet av seg selv. Nye skoler og boligfelt har vært blant de største satsingene.

– Det har vært mange diskusjoner rundt hvilken vekst vi skal ha i Røyken. Og det har ikke bare vært enighet om det, sier ordføreren.

Rune Kjølstad

Ordfører Rune Kjølstad (H) satser på at skoleutbyggingen står i stil med innflyttingen til Røyken kommune.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

I 2001 ønsket ordførerens parti Høyre en årlig befolkningsvekst på 3 prosent de 15 kommende årene. Men det ville ikke Fylkesutvalget være med på. Planen landet på en planlagt vekst på 2,2 prosent.

– Diskusjonene om vi skal ha vekst er borte. Vi har justert oss ned til to prosent vekst, og det er greit å følge. Nå har vi kontroll og bygger i forkant. Så når vi nå bygger skoler, så bygger vi litt større enn vi trenger akkurat nå, sier Kjølstad.

Frykter ikke flere naboer

For de kommende Røyken-innbyggerne Paulsen og Killengreen har nettopp kommunens skolesatsing vært avgjørende.

– Helt klart, det tenker vi mye på. Oppvekstvilkårene for barna spiller helt klart inn.

Og paret er ikke nervøse for at Røyken skal forvandles til en ekte storby.

– Vi er vant til å bo blant mange mennesker på Torshov. Så vi er ikke redd for folk, flirer paret.