NRK Meny
Normal

Tre kjoler, falske kaker og filming med droner

Bryllup er ikke lenger hva det en gang var. Dette er de nye bryllupstrendene.

Cecilie og Trond
Foto: Fabrizio Zaccariello

Brudepikene i Drammen har arrangert bryllup i både innland og utland siden 2002. Både Jeanette Lilleås og Ann Kristin Nissen har følgt nøye med på trendene i alle år og det er mye som har forandret deg i det siste.

Brudepikene i Drammen

Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås har nok å gjøre nå i bryllupssesongen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Flere antrekk

Å finne den perfekte brudekjolen kan være en utfordring i seg selv. Likevel velger mange å gå for hele tre kjoler til den store dagen.

– Bruden skal se ut som bruder vanligvis ser ut. Det eneste er at hun gjerne har flere skift. En litt større kjole til vielsen, så skifter hun til noe enklere før middagen og hvis hun er skikkelig dristig så tar hun på seg en kort sexy sak som hun danser utover natta med, sier Jeanette Lilleås

– Det vil si tre kjoler?

Cecilie og Trond

Cecilie bar denne kjolen under vielsen når hun og Trond giftet seg i Roma.

Foto: FABRIZIO ZACCARIELLO / NRK

– Det er jo litt praktisk og. Du kan klare å komme deg gjennom seremonien med en tung stor kjole, men det er jo ikke så lett å sitte, danse eller gå på toalettet med den, legger hun til.

Cecilie og Trond

Cecilie valgte å skifte til en annen kjole etter vielsen.

Foto: Privat

Ann Kristin Nissen tror de sliter med å velge.

– Vi faller for så mange kjoler. Alle tre kjolene skal jo være lyse, hvite eller kremfargede kjoler. Vi bytter ikke til blomstrede kjole på kvelden, foretller hun.

– Man har lyst til å være tradisjonell og prinsesseaktig når man gifter seg under seremonien, men samtidig har man også lyst på den bare ryggen og kanskje den litt dype utringningen. Man vil gjerne overraske gjestene litt, sier Lilleås

Store og falske kaker

– Kaka skal være stor, fancy og elegant. Det skal være sånn typisk høy amerikansk kake, sier Nissen.

– Det er en stor forandring fra før. Før var det marsipankaka og kransekaka. Nå er det den kaka som man ser på filmer. Vi kaller det designkaker.

Det er også veldig populært med cupcakes og dessertbord med forskjellig matstasjoner, hvor man kan forsyne seg med det man ønsker, forteller Nissen.

Bryllupskake
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Er det en trend med falske kaker som bare står der til pynt?

– Ja, hvis det ikke er nok gjester i bryllupet og de ønsker en stor kake, så sier det seg selv at man kanskje må ha en bunn som ikke er ekte. Bunn lagd av isopor, sier Lilleås

– Den ser helt lik ut på utsiden. Derfor er det viktig at det er serveringspersonell som tar seg av skjæringen, så ingen får i seg et isoporstykke, ler Nissen.

Tom og Therese

Tom og Therese valgte en stor kake.

Foto: Privat HELGE HANSEN/Montag as

– Kaka skal jo gjerne stå utstilt i lokalet. Det er jo en tradisjon at kaken trilles inn. Det er som regel en happening på selve festen. Også er det er jo alltids en tante eller bestemor som vil bake kake også. Det synes jeg de skal får lov til. De er jo som regel veldig gode, sier brudepikene.

Festival eller vintagebryllup

På slike bryllup er det en mer avslappet stil. Alt fra dekorasjonen til gjestenes antrekk.

– Noe a la det Mette-Marit gjorde for kronsprins Håkon på 40-årsdagen hans. Det kjendisene gjør etterfølges, forteller Lilleås.

– Alt skal være i stil med festival, vintage eller låve hvor man pynter med alt fra vimpler, ballonger og syltetøy glass med markblomster. Til og med bruden skal ha en litt enklere kjole og kanskje gå barbeint. Det skal være ganske laidback stemning, forklarer brudepikene.

Jasmin og Runar

Jasmin og Runar valgte en litt mer avslappet stil da de giftet seg på Brønnøya i Asker.

Foto: Privat

– Ja, det blir mer et minglebryllup hvor man slipper å sitte til bords i fem timer. Får man kan bli ganske trøtt av å sitte til bords i flere timer, sier de.

Filmteam med droner

– Vi ser en økning i at brudeparet ønsker videofilming av bryllupet sitt. Vi samarbeider med et team som filmer hele dagen, klipper underveis og viser den etter middagen på festen. Det er jo en super avslutning på bryllupsmiddagen, sier Lilleås.

– Og det beste av alt er at alle gjestene får med filmen på en minnepenn på vei hjem, sier Nissen.

Bryllupsvideo

Alle gjestene fikk denne filmen på en minnepenn da Tom og Therese giftet seg i Italia.

– Det som er også er gøy er at nesten alle gjestene tar bilder med mobilen sin nå for tida og legger ut på Instagram og Facebook fortløpende. Brudeparet har gjerne en emneknagg med navnet sitt. Da kan jo de som ikke er på bryllupet følge med, forteller brudepikene.

– Man kan jo se det sekunder etter at de har sagt ja, legger de til.

Venner er den nye "familien"

– Det kan faktisk være mer venner enn familie. De har et nærere forhold til vennene sine enn de har til fjerne onkler og tanter som bor et helt annet sted, sier Nissen.

– Når man er sammen med venner hele tiden så føles det helt unaturlig å ikke dele den viktige dagen med venner, sier Lilleås.

Er venner den nye "familien"?

Byllups

Gjestelista blir stadig større.

Foto: Privat

– Ja, det er helt klart den nye familien. Man inviterer selvfølgelig familien og, men venner er minst like viktig, presiserer Lilleås

– Det blir mange gjester. Det gjør jo at bryllup er mye større enn det var for noen år siden, forteller brudepikene.