Hopp til innhold

Bruker mindre biobrensel

Forbruket av biobrensel gikk ned 13 prosent fra 2012 til 2013. Ikke siden 1990 har nedgangen vært større.

Biobrensel

Pelletsfabrikken i Hallingdal er blant dem som merker nedgangen i biobrenselindustrien.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser en total nedgang i energiforbruk på 1,3 prosent fra 2012 til 2013. For biobrensel er nedgangen 13 prosent i samme tidsrom.

– Nedgangen i biobrenselforbruket er ganske unik, den har ikke vært slik siden 1990, sier seniorrådgiver i SSB, Ann Christin Bøeng.

Det er flere årsaker til nedgangen. Nedleggelser innen treforedling, altså produksjon av papp og papir, er en av dem. Næringen er den største forbrukeren av biobrensel i industrien, men har i flere år vært preget av nedleggelser.

Les også: Frykter nedleggelser innen treforedling

Varmere vær, mindre ved

Også i private hjem har forbruket av biobrensel minket. Vedforbruk i husholdningene gikk ned med hele 20 prosent fra fjoråret. Dette kan ha sammenheng med varmere vintertemperaturer i 2013.

Helge Torsgard

Helge Torsgard er daglig leder i Hallingdal Trepellets.

Foto: Sverre Frydenlund / Privat

Hallingdal Trepellets har produsert pellets siden 2006. De merker nedgangen i biobrenselforbruket.

– Totalt sett har vi en økning i salget på grunn av flere store, nye kunder. Men på grunn av mildværet har faste kunder kjøpt 40 prosent mindre pellets i år enn i fjor, sier daglig leder Helge Torsgard.

Han er likevel ikke bekymret for fremtiden.

– På kort sikt skulle vi gjerne hatt litt kaldere vær, for lagrene våre begynner å fylles opp. Men vi har en stor kundemasse, så blir det en normal kald vinter etter jul, ser det lyst ut.

Les også: Pellets kan forurense Oslo

Kan bli trend

Torjus Folsland Bolkesjø er professor i fornybar energi ved Universitetet i Ås. Han tror nedgangen i vedforbruk kan bli en gjeldende trend i tiden fremover. Årsaken er lave strømpriser.

Professor Torjus Folsland Bolkesjø

Torjus Folsland Bolkesjø er professor i fornybar energi.

Foto: Beate Evensen

– Lave strømpriser gjør det mer gunstig å bruke strøm til oppvarming, så det vil gi mindre vedfyring. Det ligger an til ganske lave strømpriser helt fram til 2020, med mindre det blir veldig kaldt og tørt vær, sier han.

Professoren sier det kan få konsekvenser for klimaendringene om nedgangen fortsetter.

– I et langsiktig perspektiv regnes bioenergi og biobrensel som en del av en klimaløsning, så et er ikke noen ønsket utvikling.

– Er du bekymret for biobrenselets fremtid?

– På kort sikt ser det litt mørkt ut, på lang sikt ser det antakelig litt lysere ut, sier han.