NRK Meny
Normal

Brannkonstabel: – Tiltalte vekket mistanke

DRAMMEN (NRK): Brannkonstabelen som kom først til den utbrente bilen på Tranby, beskriver den drapstiltalte kvinnen som manipulerende og pågående.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

BILBRANN: Per Gunnar Asheim ble funnet død i passasjersetet på konas BMW.

I Drammen tingrett var det mandag klart for de første vitneobservasjonene i Tranbysaken. En 53 år gammel kvinne er tiltalt for å ha drept ektemannen sin i påsken 2013. Han ble funnet død i kvinnens utbrente bil.

De første personene som så den utbrente bilen på Tranby, oppdaget ikke Per Gunnar Asheim i passasjersetet. Da brannvesenet kom til stedet, undersøkte de bilen. I retten fortalte en av brannkonstablene på stedet at det var vanskelig å se at det lå en person i passasjersetet.

– Da jeg kikket inn i bilen, så jeg et dødt menneske. 5–10 minutter senere kom tiltalte til stedet. Hun ville bort til bilen hele tiden. Hun ga seg ikke, og vi måtte fysisk stoppe henne flere ganger, sa han.

Tranby-saken parkeringsplass

Den utbrente bilen ble funnet på en parkeringsplass.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ville bort til bilen

– Hun snakket hele tiden om at «nå har den jævelen brent opp bilen min».

Brannmannen fikk en følelse av at hun ved en anledning forsnakket seg og fattet mistanke. Da politiet kom, sa han til dem at det var noe som ikke stemte.

Det var turgåere som var de første personene på parkeringsplassen der den utbrente bilen sto. Bilen var da utbrent, og det røyk fortsatt litt fra den.

Ett av vitnene fortalte at hun gikk helt inntil bilen og så at det ulmet på gulvet ved passasjersetet. Allikevel så hun ikke Per Gunnar Asheim som satt utbrent i setet på kabrioleten.

Hun og en annen turgåer ble enige om å varsle politiet. Etter å ha gjort det gikk hun videre med hunden sin. Da hun kom tilbake til parkeringsplassen en times tid senere, var både brannbil, ambulanse og politi kommet.

Trude Elisabeth Sparre

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre er aktor i saken.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Populært turområde

Parkeringsplassen er utgangspunkt for mange turgåere. Det er populært både sommer og vinter og brukes mye av hundeeiere. Turområdet ligger rett ved et stort boligområde, men selve parkeringsplassen ligger avskjermet fra bolighus.

Ett av spørsmålene i retten blir når bilen begynte å brenne. Det er ikke kalt inn vitner som kan si at de så bilen brenne. På spørsmål om når bilen brant, svarer brannkonstabelen at det er vanskelig å si.

– Bilen var kald da jeg kjente på den. Men jeg kan ikke si mer enn at den må ha brent på natten, forklarte han.

rettsalen der tranbysaken går

Rettssaken mot kvinnen varer frem til 19. februar i Drammen tingrett.

Foto: Harald Inderhaug / NRK