NRK Meny
Normal

Brageteatret kan få Heddapris

Brageteatret er nominert til Heddapris for beste barne- og ungdomsforestilling med forestillingen «Trollmannen fra Oz».

Løveskogen i Brageteatrets Trollmannen fra Oz

Publikum kommer tett på handlingen i «Trollmannen for Oz», og for noen kan det være skummelt. Samtidig har skuespillerne et godt blikk for barna, og publikum opplever seg sett og møtt, skrev NRKs anmelder.

Foto: Kjetil Moslåtten / Brageteatret

I dag ble det kjent hvilke 34 norske scenekunstnere og forestillinger som Heddajuryen anser for å være en nominasjon verdig. Juryen har i sesongen 2014–2015 sett og vurdert mer enn 150 teaterproduksjoner i ti ulike priskategorier.

Blant de nominerte er Brageteatrets oppsetning av Trollmannen fra Oz. Forestillingen er nominert i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling.

– Jeg hadde blitt advart litt på forhånd, så jeg måtte være hemmelighetsfull i et par uker for å kunne stille på pressekonferansen sammen med regissør Hilde Brinchmann, sier teatersjef Elsa Aanensen.

Brageteatret har tidligere vunnet prisen. I 2010 ble «Før det ringer» av Liv Heløe tildelt prisen i samme kategori.

– Man må ta målgruppen på alvor. Det handler om å satse på å lage ordentlig gode forestillinger for barn og ungdom. Det er et område vi brenner for og som vi har opparbeidet oss god ekspertise på, forklarer Aanensen.

Brageteatret: Trollmannen fra Oz

Alle som besøker vandreteateret måtte selvfølgelig ta på seg røde sokker.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Prestisjefylt pris

Heddaprisen er en av norsk teaters mest prestisjefylte priser og deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Første gang prisen ble delt ut var i 1998. Årets Heddapris deles ut på Nationaltheaterets hovedscene den 14 juni. Bak prisen står Norsk teater- og orkesterforening. Nytt av året er at Radioteatrets pris Blå fugl også deles ut under arrangementet.

– Det å bli nominert er en seier i seg selv. Dette er en gledens dag hos oss. Vi har sendt ut melding til absolutt alle de involverte, så vi har en lang rekke med hurrarop på mailen, sier Aanensen.

Hun sier forestillingen var et løft for hele teateret.

– Vi bygde om alle lokalitetene våre til å bli eventyrlandet Oz, til og med gangen var med. Teknikken har jo ikke engang fått sett forestillingen, for de må bygge om mens tilskuerne vandrer rundt, forklarer Aanensen.

Hvor er prisen?

– Hvor går veien videre?

– Det er å prøve å finne de ny veiene. Å lete etter de nye konseptene og de nye måtene å møte publikum på. Jeg tror det kreves, sier Aanensen, som innrømmer at hun er usikker på hvor den forrige prisen er plassert.

– Vet du hva, den har stått på bordet hele tiden, men den kommer ofte i veien når vi har møter. Så nå husker jeg ikke helt hvordan står. Det er på en hylle, ja det er det, overbeviser Aanensen seg selv om.

14. juni kan den få selskap på hylla av nok en Hedda-pris.

Trollmannen fra Oz, Brageteateret

Alle må kaste seg ned på gulvet når tornadoen kommer og løfter Dorothy (Tiril Heide-Steen) og barn fra 1. klasse ved Skoger skole fra Kansas til Oz.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK