Bombet menighetshus

Lokalene til menigheten Sannhetens ord i Slemmestad ble bombet i 2003. Mandag starter rettssaken.

I tiltalen understrekes det at dette er en svært alvorlig sak, fordi eksplosjonen kunne tatt liv.

Mette Marum var nabo til menigheten, og våknet av eksplosjonen 13. september 2003.  

- Jeg våknet av et voldsomt smell. Det singlet i glass og datteren min ble kastet ut av senga og ut på gulvet av trykket fra eksplosjonen.

Fem kilo dynamitt

En fem kilo stor dynamitt-ladning hadde gått av rett utenfor veggen til forsamlingshuset til "Sannhetens ord".

- Innvendig vegger av betong og vinduer i hele huset og i nabohusene er borte. Da politiet kom frem til stedet kom flere personer ut fra huset, sier Embreth Arntsen som var operasjonsleder hos politiet den morgenen det smalt.

De fem som oppholdt seg i bygget var fysisk uskadet etter smellen. Bygget ble derimot påført skader for tre millioner kroner.

Søskenpar pågrepet

Dagen etter bombeeksplosjonen ble et søskenpar i 30 årene, en bror og en søster,  pågrepet av politiet mistenkt for å ha stått bak bombeeksplosjonen. Kvinnen var et tidligere medlem i "Sannhetens ord" og er nå hovedtiltalt i rettssaken.

Dette er en menighet som flere ganger har blitt beskyldt for å ta kontroll over medlemmenes privatliv. Barne- og familiedepartementet har også bedt om en gjennomgang av miljøet, på grunn av bekymring for oppvekstforholdene til barn og unge i menigheten. Kvinnen meldte deg ut av menigheten to år før bombeeksplosjonen.

De to søskene har ikke erkjent straffskyld, men broren innrømmet noen dager etter eksplosjonen at det var han som stod bak bomben. Senere hevdet han at han var sinnsyk i gjerningsøyeblikket.

En mann på 34 fra Akershus, som også ble pågrepet og siktet for å ha vært med på å plassere bomben, ble noen uker senere funnet omkommet etter en brann i Asker.

Det er fem personer som mandag møter i Drammen tingrett, tiltalt for eksplosjonen Slemmestad . Søskenparet er tiltalt etter den såkallte mordbrannparagrafen. En familiemedlem av de to er også tiltalt.

Prøvde å stoppe broren

- Hun nekter straffskyld etter tiltalen slik hun har gjort hele tiden. Dette var den vanskeligste natten i hennes liv. På den ene siden så trodde hun at det ikke kom til å skje noe og på den andre siden så prøvde hun å stoppe broren sin i å gjøre det, sier advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarer den hovedtiltalte kvinnen.

I tillegg til de tre hovedtiltalte er et ektepar tiltalt fordi politiet mener at de ikke gjorde det de kunne for å stoppe det som skjedde.

Det er satt av 15 dager til rettssaken i Drammen tingrett.