Hopp til innhold

Blir trolig ikke nytt asylmottak på Lierskogen

– Det er gledens budskap, sier Espen Sagvolden, styremedlem i Lierskogen Vel og Samfunnslag.

Lier statlige mottak

Det bor ingen asylsøkere på Lier statlige mottak lenger. Det har det ikke gjort siden brannen i 2010.

Foto: Idar Krogstad / NRK

brann Lier mottak

Slik så det ut da deler av anlegget brant ned i juli i 2010.

Foto: Arkivfoto / NRK

Etter at det omstridte ventemottaket på Lierskogen i Lier brant i 2010, har naboene og kommunen kjempet for at det ikke skal etableres på nytt. I fjor sommer sa Justisminister Anders Anundsen at han ikke ønsket videre aktivitet i Lier, og nå har også UDI anbefalt at det ikke skal bygges nytt mottak på Lierskogen.

– Vi håper at dette blir vedtatt i Justisdepartementet. Vi spretter selvfølgelig ikke champagnen før alt er i boks, men dette er veldig lovende, sier Espen Sagvolden, styremedlem i Lierskogen Vel og Samfunnslag og nær nabo til det tidligere ventemottaket.

Ubehagelige opplevelser

Espen Sagvolden

Espen Sagvolden har i fem år kjempet for at mottaket ikke skal gjenopprettes.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Flere ubehagelige opplevelser er grunnen til at mange ikke ønsker et nytt mottak.

– Vi har hatt tilfeller av drapstrusler, voldtektstrusler, innbrudd nattestid av berusede personer som har brutt seg inn og stått på kjøkkenet når folk har skrudd på lyset, blotting og uønsket seksuell oppmerksomhet mot kvinner, sier Sagvolden.

– Det er et mottak som vi svært gjerne ikke vil ha tilbake.

Nina Johnsen

– Vi er ikke tjent med å ha en så stor belastning i et så lite lokalsamfunn, sier Nina Johnsen, varaordfører i Lier kommune.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Varaordfører i Lier kommune, Nina Johnsen, er enig med Sagvolden.

– Når du skal sende små barn på skoleveien og du vet at det går psykisk ustabile mennesker rundt omkring i lokalsamfunnet, det er ikke greit. Et forsvarlig mottak på Lierskogen er ikke økonomisk gjennomførbart, sier Johnsen.

– Asylsøkerne lever under et enormt press

Asylmottaket på Lierskogen var hjemmet til ureturnerbare asylsøkere som ikke har fått opphold i Norge.

– De tidligere beboerne er personer som har vært her over lang, lang tid. Ureturnerbare asylsøkere lever under et enormt press. De føler seg ikke hjemme noen sted, sier Nina Johnsen, varaordfører i Lier kommune.

– Men noen steder må man ha asylmottak?

– Ja, det er jeg helt enig i, men da må det gjøres på en skikkelig måte. Og Lierskogens befolkning har lidd lenge nok, sier varaordføreren.

Skaper debatt

Det er ikke uvanlig at mottak som dette vekker heftig debatt i lokalmiljøer. Sagvolden tenker tilbake på tiden etter brannen i 2010 med ubehag.

– Da det var snakk om å gjenopprette asylmottaket, var det nesten vanskelig å jobbe. Kona ringte på jobben og gråt på telefonen. Flere av naboene til asylmottaket har flyttet, fordi de var redde for hva som ville skje.

UDI ønsker ikke å kommentere saken, men viser til deres innstilling. Justisdepartementet opplyser at saken er til behandling, men kan ikke si når et vedtak er klart.