NRK Meny
Normal

Blir akuttmottak for flyktninger

UDI har i dag gitt beskjed om at det opprettes akutt innkvartering for flyktninger i det tidligere Steinerskole-bygget i Røyken.

Steinerskolen i Røyken
Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Beslutningen ble tatt fredag, det opplyser regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI Indre Østland i en pressemelding fra Røyken kommune.

Portrettbilde av Siv Kjelstrup.

Regiondirektør i Utlendingsdirektoratet, Siv Kjelstrup.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Dette er nyankomne flyktninger som har søkt asyl i Norge, forteller Kjelstrup.

Ifølge pressemeldingen skal det innkvarteres rundt 150 flyktninger i det tidligere skolebygget.

Det er ikke mer enn en uke siden Kjelstrup sa til NRK at det ikke var konkrete planer om nye akuttinkvarteringer i Buskerud. Men hun understreket at situasjonen kunne endre seg raskt.

Starter 11. november

Utlendingsdirektoratet har inngått en avtale med Thon Gruppen, som er eier av bygget. Det er sistnevnte som skal drive akuttilbudet til flyktningene. Avtalen gjelder for to måneder og starter onsdag 11. november.

– Vi har en akuttavtale med UDI, sier Morten Thorvaldsen, konserndirektør for hotell- og restaurantdivisjonen i Thon Gruppen.

15. oktober kom beskjeden om at Steinerskolen i Røyken var konkurs. Skolen hadde fått mindre statlig utbetaling enn de trodde de skulle få, og antall elever hadde også gått ned de siste årene.

Røyken kommune har ikke vært involvert i prosessen med akuttmottaket, og siden avtalen er på to måneder er det ikke krav om å søke kommunen om tillatelse.

Men kommunen er ansvarlige for å tilby legehjelp og barneverntjenester til flyktningene hvis de har behov for det.

– Kommunen får en vertskommunekompensasjon, forklarer Siv Kjelstrup.