NRK Meny
Normal

Blinde Torfinn (21) tok svart belte

Å ta svart belte i taekwondo er langt fra lett. De fleste av oss våger ikke å tenke på det engang. Tenk deg å skulle gjøre det i blinde.

Torfinn tar det svarte beltet i Taekwondo - og han er blind

Se video fra den uvanlige taekwondo-prestasjonen

For 21 år gamle Torfinn Katla Opedal fra Horten er dette en langt større utfordring enn det er for de fleste av oss. Han kan nemlig ikke se motstanderen sin.

Torfinn er blind, og tirsdag kveld skrev han idrettshistorie da han som første blinde oppnådde svart belte i taekwondo i Norge.

Beltene i forskjellige farger er beviset på å ha tilegnet seg nye og enda bedre ferdigheter i sporten. Og for Torfinn var det den øverste delen av stigen det sto om. Det svarte beltet.

– Jeg er utrolig glad for å ha fått det til. Dette betyr mye, både for meg personlig, men ikke minst at jeg har vist at det går an, selv med et alvorlig handikap, sier han.

Han er gjennomvåt av svette, og innrømmer at han slett ikke var sikker på at dette skulle gå bra.

– Jeg var utrolig nervøs før graderingen, og underveis var jeg heller ikke sikker på at jeg skulle klare det.

Hører avstanden

Torfinn Katla Opedal

Torfinn Katla Opedal

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

I taekwondo foregår kampene slik at motstanderne er i delvis kontakt med sine slag og spark. De skal stoppes bare en millimeter eller to fra motstanderen. Det krever stor presisjon og en enorm kroppskontroll. Å klare det uten å se motstanderen er mektig imponerende.

Torfinn bruker lyd når han skal orientere seg og for å vite når motstanderen slår. Men hvordan kan han klare å stoppe slagene bare millimeter unna motstanderes kropp?

– Jeg har trent veldig nye på avstandsbedømmelse ved hjelp av hørselen. Det er utrolig hvor presist det blir, sier 21-åringen.

Å oppnå det svarte beltet i taekwondo er knallhardt. Styrke, teknikk og mental innstilling må være helt på topp.

Men handikappet til tross, når Torfinn er ferdig med sine oppgaver og demonstrasjoner av alle øvelsene i blinde, er ikke sensorene i tvil. Torfinn er god nok, og kan velfortjent knytte det svarte beltet om livet.

Stor idrett

Taekwondo er en olympisk sport, og er blant de 10 mest utbredte idretter i verden.

Normalt foregår graderingene tre ganger i året. Den første graderingen skjer vanligvis ved påske, den andre rett før sommeren og den siste rett før juleferien. Graderingen varer ca. 1/2–2 timer.

Det er veldig individuelt hvor lang tid det bør gå før utøveren prøver seg på et nytt belte. Poenget er at kandidaten virkelig bør mestre all teori, alle teknikker og alt det nye beltet krever.

Det kreves at taekwondo-studenten trener minst to ganger i uken frem til blått belte. Deretter anbefales det sterkt at kandidaten øker på til tre ganger pr. uke. Det er et realistisk mål å nå svart belte etter ca. fem år med regelmessig trening.