Ble sendt ut av Norge etter over fire år - nå har de flyktet 2000 km til fots

I fjor ble Fatema og hennes familie tvangsutsendt til Afghanistan, etter at de hadde bodd nesten fire og et halvt år på Ål. I frykt for livet har de flyktet videre – til Teheran i Iran.

Rahimi-familien i Kabul

Her er Fatema (11) sammen med brødrene Nasir Ahmad (8) og Mohammad Amin (15). Retten mente de var trygge nok i Kabul i Afghanistan. Nå har de flyktet videre til Iran. Asylbarn-kompromisset hjelper ikke dem.

Foto: Sverre Hjelleset / Privat

I januar 2014 ble Fatema (11) og familien hennes tvangsutsendt til Kabul i Afghanistan. Da hadde familien bodd nesten fire og et halvt år på Ål i Hallingdal.

I går ble regjeringen enige med støttepartiene KrF og Venstre om en avtale for asylbarn som har bodd lenge i Norge. Avtalen innebærer at de som har blitt uttransportert etter 1. juli 2014, og som har bodd i Norge i mer enn fire år, får behandlet sakene sine på nytt. I alt dreier det seg om mellom 60 og 100 barn. Det hjelper ikke elleve år gamle Fatema, fordi familien ble sendt ut fem måneder tidligere.

Espen Karlsen er i støttegruppa for familien til Fatema. Han synes det er et dårlig politisk kompromiss.

– Vi er skuffet over at hestehandelen endte med at det ikke hjelper Fatema. Selv om avtalen justisministeren brøt ble inngått i september 2013, altså lenge før de ble sendt ut, har man bare satt en dato nesten en år senere, sier Karlsen.

– Nå har de flyktet videre til Iran

Fatema Rahimi

I nesten fire og et halvt år bodde Fatema og hennes familie på Ål i Hallingdal, før de ble tvangssendt til Afghanistan.

Foto: Privat

For tre uker siden mistet støttegruppen her hjemme kontakt med familien i Afghanistan. De kommer egentlig fra den krigsherjede provinsen Uruzgan i Afghanistan, men det var for farlig for familien å reise tilbake dit. Familien har bodd i Kabul siden de ble tvangsutsendt.

– De fortalte at de følte seg veldig utrygge som internflyktninger i Afghanistan, og så mistet vi kontakten med dem.

Mandag i påskeuka fikk støttegruppa igjen kontakt med 11-åringen Fatema.

– På få uker har de flyktet til Teheran i Iran, en transport på nesten 2000 km, det meste til fots. De har gått om natta. Der lever de illegalt og føler seg likevel noe tryggere. sier Karlsen.

Tingretten mente de kan klare seg i Kabul

Ifølge en dom fra Oslo tingrett har familien ressurser til å tilpasse seg et liv i Kabul. Retten mente det er trygt for barna å gå på skole i Kabul.

«Retten kan ikke se at det er noe hinder for, verken av sikkerhetsmessige grunner eller andre årsaker, at barna går på skole. De har skoletilbud, og de har utvilsomt tilstrekkelige språkkunnskaper,» står det i dommen.

Støttegruppen har ikke helt gitt opp kampen, for utsendelsesdommen har blitt anket til lagmannsretten. Når saken skal opp til behandling er usikkert. Og i mellomtiden lever familien ulovlig i Iran.

Hvor de føler seg litt tryggere.