NRK Meny
Normal

Ble dømt for grov korrupsjon

I dag falt den første dommen i den omfattende korrupsjonssaken i Drammen. En 48 år gammel mann ble dømt til seks måneder i fengsel.

Drammen tingrett

Rettssaken var den første i rekken etter at korrupsjonssaken i Drammen ble kjent i januar 2016. Til sammen 27 tiltakshavere er siktet for å ha betalt for saksbehandlernes ulovlige tjenester.

Foto: Idar Krogstad / NRK

I dommen fra Drammen tingrett står det at den 48 år gamle mannen dømmes til fengsel i seks måneder og til å betale saksomkostninger på 8.000 kroner.

Dommen ble anket på stedet.

– Jeg mener denne dommen er feil. Trøsten var jo at den var en dissensdom, altså at en av dommerne gikk for frifinnelse, mens to gikk for domfellelse, sier 48-åringens advokat, Svein Duesund, til NRK.

48-åringen var tiltalt for grov korrupsjon. For å få byggesaken sin godkjent, skal han ha betalt 65.000 kroner til en saksbehandler i byggesaksavdelingen i Drammen kommune.

Strengere enn aktors påstand

Straffen er strengere enn aktors påstand om fengsel i fem måneder.

– Nå har jeg ikke lest dommen grundig, men av det jeg har sett så baserer den seg etter mitt syn på en misforståelse med noen tegninger, forklarer Duesund.

– Jeg tar dommen til etterretning. Jeg har fremført mitt budskap i retten og jeg bare registrerer at påtalemyndigheten har fått fullt medholt i vårt syn, sier politiadvokat Hans Lyder Haare til NRK.

Han sier han ikke er overrasket over at retten falt ned på den dommen de gjorde.

– Når man først foreslår for statsadvokaten å ta ut en tiltale, så er det fordi man mener man har en god sak, sier Haare.

– Saken ble anket på stedet. Hvordan reagerer du på det?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Korrupsjonssaken

Politiadvokat Hans Lyder Haare (med ryggen til) og advokat Svein Duesund under rettssaken i Drammen tingrett.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Krevde frifinnelse

Da saken gikk for Drammen tingrett i forrige uke var Duesund klokkeklar på at dette måtte ende med frifinnelse.

Forsvarsadvokaten mener at hans klient aldri skulle ha sittet på tiltalebenken i den såkalte korrupsjonssaken i Drammen, der 27 tiltakshavere anklages for å ha betalt bestikkelser til to utro tjenere i byggesaksavdelingen.

– Min klient ble selvfølgelig skuffet, men han er ved godt mot nå. Han mener at til slutt så vil han vinne frem. Det har jeg også støttet han på, forteller Duesund.

Politiadvokat Hans Lyder Haare la i sin prosedyre vekt på at et skal veldig lite til for å bli dømt for korrupsjon. Politiadvokaten la ned påstand om fem måneder fengsel for den da tiltalte 48-åringen.

Første av mange rettssaker

Det var i januar 2016 korrupsjonssaken eksploderte i Drammen. Politiet hadde, etter bekymringsmeldinger fra kommunen, etterforsket to saksbehandlere ved byggesaksavdelingen for å ha tatt imot bestikkelser for å godkjenne hus og påbygg som ellers neppe ville fått godkjenning. Saken strekker seg tilbake til 2013.

Ifølge politiet er det dokumentert innbetalinger til den kvinnelige saksbehandlerens konto på til sammen 1,3 millioner kroner. Korrupsjonssaken førte til at hundrevis av byggesaker måtte granskes.

De to tidligere saksbehandlerne er siktet for grov korrupsjon, men ennå ikke tiltalt. Først følger en rekke rettssaker mot dem som skal ha betalt for å få godkjent byggetillatelser i Drammen. 27 tiltakshavere er siktet for å ha betalt for saksbehandlernes ulovlige tjenester.