Hopp til innhold

Ønsket ikke ebolasmittet kvinne hjem

Mange mener den ebolasmittede kvinnen fra Leger Uten Grenser ikke burde kommet hjem til Norge for å få behandling.

Skjermdump fra Facebook-siden til Leger Uten Grenser.

Skjermdump fra Facebook-siden til Leger Uten Grenser.

Helt siden det ble kjent at den ebolasmittede kvinnen skulle komme hjem til Norge, har det kommet svært mange negative kommentarer i sosiale medier og i avisenes kommentarfelt. Mange gir uttrykk for at hele Norge nå risikerer å bli smittet av Ebola.

Biskop Per Arne Dahl i Tunsberg minner om at Norge er en del av verden, og ber folk om å ta til motmæle i sosiale medier.

– De sosiale medier, som på en måte er hevet over redaktørens ansvar, de krever at vi alle, på et eller annet vis, tiltar oss et redaktøransvar. Det betyr at vi bør bry oss når det er folk som målbærer verdier som vi er uenige i. Derfor må de sosiale medier brukes, ikke bare til å realisere ytringsfriheten, men vi må også anvende de sosiale medier for å begrense tåpelighet og ødeleggende verdier som ikke er forenlig med det beste i vår kultur, sier Dahl.

Vil ikke ha henne hjem

"Er det ikke bedre å sende leger ned dit å kurere henne Å ta en person inn til et land hvor det befinner seg 5 millioner friske er å gamble med uskyldige menneskers liv....Håper på alt det beste for den syke, men mener det er feil å ta en syk til mange friske."

"Alltid en risiko ja, og den dras nå inn Norge".


"Åsså tas ho tel norge?? Istedenfor å bli behandla der nede. Koffør? Førr å smitte resten av norge? Dem e klar over risikoen. Å e det gode nok forhold te å behandle afrikanerne der nede kan ho åsså behandles der.
Lykke til, det e en fantastisk jobb dåkker gjør. Å god bedring te ho".


"Er leger uten grenser en terrorist- organisasjon? Siden dere nå sprer ebola over hele verden. Vist Al-Qaida eller IS hadde gjort det samme ja da hadde det vert en terror handling".

"Skal dere få norge ramma av ebola og no. Leger uten grenser. Trur vi heller seie smitte over alle grenser."

Dette er ordrette eksempler på innlegg folk har lagt inn på Facebook-siden til Leger Uten Grenser

Saken fortsetter under bildet.

Per Arne Dahl.

Biskop Per Arne Dahl refser folk som mener den ebolasmittede kvinnen burde holdt seg i Afrika.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med Leger Uten Grenser i dag. Fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen sier organisasjonen er oppmerksom på hva som skrives i sosiale medier, men at de ikke ønsker å kommentere det.

Kommentarene NRK tok skjermdump av, er i løpet av dagen fjernet fra Facebook-siden til Leger Uten Grenser.

Biskopen nøler imidlertid ikke med å si hva han mener:

– Norge er ikke et paradis ved Golfstrømmen, som kan eller skal beskyttes mot verdens nød og verdens virkelighet. Vi er en del av verden, og må øve oss på å beskytte det beste i våre verdier på en måte som gjør at vi våger å eksportere de verdier som sitter i blodet på oss, sier Per Arne Dahl.

– En stor og varm takk fra Kirken til Leger Uten Grenser og andre bistandsorganisasjoner som tar dette på alvor, og bryr seg med verdens lidelser, med fare for eget liv og helse.

– Hva tror du det kommer av at folk reagerer slik? Er det frykt eller ondskap, eller hva er det?

– Jeg tror det ligger i det et ønske om å bli beskyttet mot alt som kan ødelegge vår gode situasjon i Norge, et ønske om å beskytte en ønsket idyll. Jeg har lyst til å si, at det skulle bare mangle om ikke den norske kvinnen som nå er rammet får behandling og omsorg hjemme i Norge. Norge er en del av verden, sier biskopen.

– Vi trues av kulde

– Mens vår jordklode er truet av overoppheting, blir det mer og mer klart for meg, og for oss som kirke, at vårt samfunn og vår verden gang på gang trues av kulde og det å være seg selv nok. Vi må rope et varsku, om at barmhjertighetsproteksjonisme er livsfarlig for oss, både som individer og som nasjon.

– Hva tror du det kommer av at folk reagerer så negativt på at hun blir hentet hjem og får hjelp her?

– Jeg tror det som ligger i bunnen, er en redsel for at denne epidemien også skal ramme oss. Den redselen er på mange måter forståelig, men vi kan ikke la oss styre av den angsten. Her handler det om en nødvendig solidaritet med resten av verden og med en av våre, som dessverre nå er rammet og som selvsagt må få den beste hjelp.

– Hva skal folk gjøre med redselen sin?

– I hvertfall ikke bruke den til å spre så destruktive holdninger. Det er en forkjært måte å forsøke å løse sin egen angst på, sier biskopen.