Normal

– Drikk vann mens du kjører

Sommeren er høytid for trafikkulykker. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått, mener brannsjefen i Hallingdal.

Sommertrafikk

FARLIG: Økt trafikk og varme om sommeren fører til flere ulykker. Mange av dem kunne vært unngått, mener brannsjef.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Forrige sommer var det 286 personer som ble hardt skadde eller drept i trafikken i løpet av juni, juli og august, viser tall fra Trygg Trafikk.

Gjennomsnittet for drepte i trafikken i sommermånedene de siste fem årene ligger på cirka 20 personer per måned.Sommereren topper derfor lista over trafikkulykker.

Dag Botnen er brannsjef i Hallingdal brann- og redningstjeneste. Han mener mange ulykker kunne vært unngått dersom bilistene hadde tatt mer hensyn, både overfor seg selv og andre.

Brannsjef i Hallingdal Dag Botnen

Dag Botnen er brannsjef i Hallingdal. Han er bekymret for sommerbilistene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er sommer, og om sommeren skal det ikke være en overraskelse at det er flere biler i trafikken. Hvis man tar en pølse regelmessig, drikker godt med vann og er uthvilt så går det veldig fint, sier Botnen.

Den klassiske ulykken

Brannsjefen er ikke i tvil om at risikoen er sterkt økende om sommeren. Det er gjerne mellom klokken to og seks på ettermiddagen at trafikkulykkene skjer.

– Det er den varmeste tiden, og folk har gjerne vært ute og kost seg i sola og er derfor litt slitne når de skal hjem eller videre på reise, sier brannsjefen.

Nå om sommeren går brannvesenet i Hallingdal rundt og venter på at alarmen skal gå, forteller han. Den siste uka har de vært ute regelmessig, og ofte også ute på to ulykker samtidig.

– Den klassiske trafikkulykken er en ren utforkjøring. Den er ofte uforklarlig, men jeg mistenker at det skyldes ukonsentrerte folk. Kanskje er man trøtt og sliten, og det er i tillegg varmt.

– Hold fartsgrensen

Tori Grytli

Tori Grytli i Trygg Trafikk mener det viktigste er å holde farten i sommertrafikken.

Foto: Olav Heggø/Trygg Trafikk

– Om sommeren er det mange som er ute og kjører, og da er det viktig å holde farten. Samtidig bør man unngå å kjøre forbi andre biler.

Tori Grytli i Trygg Trafikk mener det er noe av det viktigste man bør tenke på i sommervarmen.

– Man blir nok mer trøtt når man er varm, så det er viktig med væske, og samtidig ta mange pauser underveis, sier Grytli.

– Hva med mobilen?

– Mobilen bør man også la vær å bruke når man kjører bil, det er jo forbudt. Skal man snakke i mobil må man snakke i "handsfree". Man må ha fokus på det man skal gjøre, nemlig å kjøre bilen.