Hopp til innhold

Disse er i ferd med å dø ut

Forskerne mener at biene dør som følge av for mye bruk av plantevernmidler.

Bier

I USA er biene nesten helt utryddet. Nå frykter forskere at biene kan dø ut også i Norge.

Foto: DAVID STOBBE / REUTERS

I USA er tambiene nesten utryddet, og det får enorme konsekvenser for jordbruket. Uten bestøvning fra bier vil veksten rett og slett stoppe opp.

Det er veldig alvorlig. Biene forsvinner i millardervis over hele verden. Utfra et økologisk perspektiv er dette det verste som kan skje. I tillegg kan vi tenke oss de enorme økonomiske tapene menneskeheten får i form av tapt jordbruksproduksjonsgevinst, sier Naturverner Henrik Huste Norseth til NRK.no.

Han mener at eneste mulighet for å hindre en massiv biedød er å forby plantevernmidler som hører til gruppen Neonikotider.

– Det eneste jeg tror på er en kraftig lovendring i forhold til plantevernmidler, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Henrik Huste Norseth

Naturverner Henrik Huste Norseth, mener det eneste som hjelper mot biedød er et forbud av plantevernmidler.

Foto: Roald Marker / NRK

I ferd med å dø ut

Det er den gamle historien om bien og blomsten. For når biene er på jakt etter pollen til honning gjør de en jobb som er dobbelt så viktig. De bestøver blomstene og sørger for at alt som skal blomstre og gro gjør nettopp det. Men nå står altså biene i fare for å dø ut, mener blant annet Naturvernforbundet.

– Uten bier har vi ingen jordbruksproduksjon, så enkelt er det, sier han.

Sommeren 2010 ble det lagt frem en rapport fra 22 universiteter i USA som slo fast at årsaken til biedød var mennesklig aktivitet, og plantevernmidlene fikk hovedskylden. Men også ensidig dyrking av en type planter på store områder, og klimaendringer er med på å forklare at tambiene nærmest er utdødd i USA.

Spørsmålet er om dette også vil ramme Norge.

– Det er mye som tyder på at dette vil skje også i Norge. Det er bare snakk om tid, sier Huste Norseth.

Vanskelig med lovforbud

Paul Eriksen

Paul Eriksen hos Fylkesmannen tror det blir vanskelig med et lovforbud.

Foto: Christer Karlsen / NRK
Kjell Sølverød

Leder i Telemark Bondelag, Kjell Sølverød tror et lovforbud mot plantevernmidler er lite realistisk.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Henrik Huste Norseth har vært aktiv naturverner i en rekke år og vil altså forby de såkalte neonikotidene nå. Produktet har vært på markedet i omlag 20 år, men det er først i de senere år at man har sett en sammenheng mellom disse plantevernmidlene og biedød.

Men å forby alle typer plantevernmidler kan være vanskelig, mener Paul Eriksen. Han er medlem i Naturvernforbundet og har vært rådgiver ved jordbruksavdelingen til Fylkesmannen i 40 år.

– Spesielt vanskelig er det med ugressmidler i korn. Det tror jeg ikke vi har mulighet til å komme utenom. Kommer det mye ugress i kornet tørker det ikke skikkelig, og vi kan få problemer med mugg. Dessuten blir det vanskeligere å både håndtere og lagre, sier han.

– Lite realistisk

Leder i Telemark Bondelag, Kjell Abraham Sølverød, sier han tror det er lite realistisk å kutte all bruk av plantevernmidler i jordbruket.

– Det tror jeg ikke kommer til å skje, for det ville vært veldig dramatisk. Det vi kan se på er jo endret bruk av midlene. Vi vet jo hvordan avlingene ville se ut uten plantevernmidler, så dette ser jeg som lite gjennomførbart, sier han.