Hopp til innhold

Veterinær: – Viktig å beskytte kjæledyret mot flåtten

Forsommer og varmere dager betyr mye flått til besvær for fortvilte dyreeiere. Den lille blodsugende midden suger seg til våre firbeinte venner og er en pest og en plage. Men flere gode alternativ beskytter kjæledyret ditt mot flåtten.

Marius Rudi sjekker hund

SJEKK: Veterinær Marius Rudi undersøker Cavalier King Charles-spanielen Nala. Matmor Heidi Woll har ikke funnet flått på Nala enda, men fant mye flått på sin tidligere hund på ferier til Sørlandet. Flåtthalsbånd fungerte bra da.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Hver dag finner vi flått på dyr som er innom oss og blir undersøkt, sier veterinær og daglig leder Einar Rudi ved AniCura Dyreklinikk i Drammen.

De opplever stadig at fortvilte dyreeiere kommer til klinikken for å be om gode råd som kan beskytte kjæledyret deres mot flåtten.

– Særlig hundeeiere lurer på hvordan de kan behandle hunden mot flått. Andre trenger råd om hvordan de skal få fjernet flåtten på dyret sitt.

I gress og løvskog

Einar Rudi

Veterinær Einar Rudi på AniCura Drammen Dyreklinikk.

Foto: Rubina Butt / NRK

En sjekk av kjæledyret etter tur i skog og mark kan være smart, mener veterinær Einar Rudi.

– Flåtten finnes særlig i gresset og i løvskogen. Det har vært mye flått i mange år, på grunn av de milde vintrene. Før holdt flåtten mest til langs kyststripene i bjørkebeltet. I dag finner vi flått langt inn i innlandet. Mye på grunn av spredning av vegetasjon og høyere temperaturer.


Noen flått kan være bærer av smitte, blant annet borreliose, som er mest kjent for dyr og mennesker.

Forebyggende flåttmiddel er derfor ekstra viktig på kjæledyret, for å hindre at flåtten biter seg fast og overfører smittestoffene.

Tre måter å beskytte

Flere forebyggende preparater får man i dag på resept hos dyrlegen. Flåttpreparater uten resept mangler dokumentasjon på hvordan preparatet virker i kroppen og hvor god effekt de har på flåtten, i motsetning til preparater på resept, sier veterinær Einar Rudi.

Han anbefaler tre måter å beskytte på: Påflekkingsmiddel, flåtthalsbånd eller tablett mot flått.

1. Påflekkingsmiddel

Flåttmiddel

PÅFLEKKING: Varer cirka fire uker til en måned.

Foto: Rubina Butt / NRK


Skill pelsen og drypp middelet på huden til dyret. Middelet suges opp i fettet i huden, og flåtten får dermed ikke lyst til å bite seg fast. Hvis den biter vil den største prosenten dø. Sjamponering med fettløselige midler kan redusere effekten. Vanlig bading går fint.

2. Flåtthalsbånd

Flåttmiddel

HALSBÅND: Flåtthalsbånd varer hele sesongen

Foto: Rubina Butt / NRK

Fås til både hund og katt. Halsbåndet har et kjemisk stoff i seg som overfører en viss mengde kjemisk stoff til huden.


3. Flåttablett

Flåttpreparat

TABLETTER: Tablettene varer i cirka tre måneder, før en må gi ny tablett. – Gir man en tablett to ganger i løpet av sommeren, dekker dette behovet for hele sommeren, sier Rudi. Tabletten Bravecto varer i tolv uker og dreper flåtten raskt. Tabletten Nexgard varer i fire uker.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Det siste innen preparater er flåttabletter som er blitt mer populært. Hunden spiser tablettene og et virkestoff vil legge seg under huden på dyret. Når flåtten biter dør den. Dette er en effektiv drapsmekanisme, sier Rudi. Bading har ingenting å si for effekten.

Er uhellet først ute kan egen flåttpinsett være lurt.

Flåttpinsett
Foto: Rubina Butt / NRK

– Den mest effektive og lettvinte ser ut som et gammeldags kubein. Man huker innpå flåtten og dreier rundt. Da er man nesten hundre prosent sikker på å få med hodet også, sier veterinær Rudi.