NRK Meny
Normal

Berger får bred støtte

Ordfører i Røyken Rune Kjølstad gir, sammen med kollegaer i hele fylket, sin fulle støtte til den sykemeldte ordføreren i Hole, Per Berger.

Røyken ordfører

Ordfører i Røyken, Rune Kjølstad, gir sin fulle støtte til sykemeldte Per Berger.

Foto: Helle Estensen

– Vi skal tåle mye når det gjelder ordveksling, men når man kommer til det som har skjedd på Hole med fysiske trusler og personer som truer med å oppsøke deg i din private bolig, så har det gått altfor langt.

Det sier ordfører i Røyken, Rune Kjølstad.

I går kom meldingen om at trusler og ekstrem arbeidsbelastning siden terroren på Utøya 22. juli for tre år siden, har ført til sykemelding for ordfører i Hole Per Berger.

Les: Holeordfører sykemeldt etter trusler

Ifølge en pressemelding fra Hole kommune ble grensen overtrådt nå i sommerferien. Da ble det fremsatt direkte trusler mot ordføreren, hans familie og venner. Saken ble etterforsket, og etter det NRK kjenner til er en person siktet i saken

Må stoppes

Senest i forrige uke var alle ordførerne i fylket samlet i regi av KS i Buskerud for å diskutere ordførerrollen og utfordringene i hverdagen.

Kjølstad, som også er styreleder i KS Buskerud, sier at det Hole-ordføreren har opplevd ikke kan aksepteres.

– Det kan man ikke akseptere, og det må det settes en stopper for. For hvis det blir slik at man er utrygg når man tar på seg verv som ordfører fordi at man opplever trusler, så vil det etter hvert bli vanskelig å rekruttere folk til kommunestyrer og ordførerposisjoner. Det er det ingen som er tjent med.

Per Berger (H)

Ordfører i Hole, Per Berger.

Foto: Tordis Gauteplass

Han har også selv opplevd å få trusler, selv om disse ikke er like grove som de Berger har blitt utsatt for.

– Jeg har opplevd at folk, som nok ikke var helt friske, har oppsøkt meg på rådhuset, og det har fra tid til annen vært ubehagelige opplevelser. Jeg har håndtert det greit, og jeg syns det har vært akseptabelt.

– Men det er en hårfin grense for man skal og kan akseptere, og hva som er helt uakseptabelt.

Ordførermøte

En gang i året møtes alle ordførerne i Buskerud, på tvers av partier, nettopp for å diskutere ordførerrollen.

– Det er veldig nyttig, fordi man er litt ensom som ordfører. Det skjer ting i kommunestyret som du kan ha behov for å diskutere med en kollega, det kan være innbyggere som har ulike utfordringer som ordføreren møter og som det kan være fint å diskutere med andre kollegaer. Det å kunne møtes uten det store faglige programmet og bare kunne diskutere ordførerrollen er veldig fint.

– Våre sjefer er innbyggerne og de møter vi til valg hvert fjerde år, men utover det så er det ikke så mange sjefer å gå til når problemene tårner seg opp, sier Kjølstad.

I pressemeldingen fra Hole kommune står de at ordføreren ønsker ro i perioden han er sykemeldt. Kjølstad er sikker på at Berger kommer sterkere tilbake når han er uthvilt.

– Per Berger er utrolig populær og god ordfører i Hole kommune, og jeg er helt sikker på at han kommer tilbake. Han har hatt en tøff sommer, og det har vært mange store ting som han har vært alene om å håndtere. Men når han får hvilt seg litt så er jeg helt sikker på at han kommer tilbake med full kraft.