NRK Meny
Normal

Ber om penger til å saksøke staten

Utstranda Vel søker Fylkesmannen og Hole kommune om 100.000 kroner for å kunne gå til sak mot staten.

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

Beboerne på Utstranda vil gå til sak for å slippe å få dette minnesmerket i nabolaget.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix

Velforeningen har tidligere varslet at de vil gå til rettssak for å stanse et Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Styremedlem i Utstranda Vel, Anne-Gry Ruud, sier at det haster med å få svar på søknaden.

– Vi regner med, at når statsråd Sanner tar sin endelige avgjørelse i løpet av våren 2015, så er veien kort til anleggsstart, og da må vi vite at vi har ryggdekning for å kunne stoppe det prosjektet.

– Vil ikke leve i et minnested

– Dette er for noen nesten en kamp på liv og død. Det er kamp for den psykiske helsen til veldig mange. Det er mange som sover dårlig om natta, og mange som ikke kan se for seg å leve i et minnested, sier Ruud, som tror at de har muligheter til å vinne fram med et søksmål mot staten.

Beboere fra Utstranda vel var tilstede på møtet

Anne-Gry Ruud (t.v.) mener det offentilige bør støtte en rettssak mot staten.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi har stor tro på det. Vi har skaffet oss nødvendig juridisk kompetanse, og har forstått at nabolovens paragraf 2, den er sterk.

– Hvorfor mener dere at dere bør få støtte av det offentlige for å gjennomføre en rettssak mot staten?

– Dette er en veldig spesiell sak. Hole kommunes politikere har i sin behandling av saken sagt nei til både utformingen og plasseringen av et minnested på Sørbråten. Vi synes det er en naturlig konsekvens at de følger opp det vedtaket med de midlene, for å gi sine innbyggere nødvendig ryggdekning i en sak mot staten og en statlig plan i et hardt belastet boområde på Utstranda.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får pengestøtte til en slik rettssak?

– Vi har allerede hatt en innsamling lokalt, og vi fikk stor støtte. Vi vil, hvis vi må, gjøre det samme en gang til, slik at hver og en beboer bortover hele Utstranda kan være med og gi sin støtte, sier Ruud.

Les også:

Har aldri vært borti en slik sak før

Ordfører i Hole kommune, Per Berger, sier at han ikke kan stille til intervju om saken i dag, men mener kommunen ikke er rett adressat i saken. Han henviser videre til fylkesmannen.

Assisterende fylkesmann Runar Schau Carlsen sier at han nettopp har fått søknaden på sitt bord, og at fylkesmannen må gjøre en del juridiske undersøkelser. Carlsen sier også at han aldri har vært borti en tilsvarende sak.