Etterlatte ber om ny etterforskning av Gulskogen-brannen

Bistandsadvokat for de etterlatte etter Gulskogen-brannen Thomas Benestad, har bedt politiet gjenoppta etterforskningen. Sju polske gjestearbeidere omkom i brannen i 2008.

Gulskogen-brannen

Krever ny politietterforskning av dødsbrannen på Gulskogen i Drammen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Etter å ha manipulert sikringene i huset ble en av de overlevende polakkene tiltalt for å ha forårsaket brannen. Mannen ble dømt i tingretten, men senere frikjent i Borgarting lagmannsrett.

Etter dette ble saken lagt død og ingen er stilt til ansvar etter den alvorlige brannen. Det bodde 22 gjestearbeidere i det gamle huset.

Ber om gjenopptakelse

Brennpunktprogrammet "Bare en polakk" som ble vist på NRK for en uke siden, har opprørt mange.

Seks år etter spør mange seg hvorfor ingen har begjært etterforskningen gjenopptatt. Men det kommer ikke påtalemakta til å gjøre, sa advokat Harald Stabel i Brennpunkt.

Nå har bistandsadvokat for de etterlatte etter Gulskogen-brannen Thomas Benestad, bedt politiet gjenoppta etterforskningen på vegne av de etterlatte.

Thomas Benestad

Bistandsadvokat Thomas Benestad ber politiet i Drammen gjenoppta etterforskingen av Gulskogen-Brannen.

Foto: NRK

– Vi mener at det er grunnlag for å se nærmere på de selskapene som har vært involvert i denne saken, spesielt huseier og dette selskapet som var mellomledd, og selskapet som leide ut rommene til de som ble skadet og døde, sier Benestad.

– Ensidig etterforskning

Han vil ha en vurdering av om disse selskapene er ansvarlige i forhold til straffeloven eller andre bestemmelser.

Benestad mener at politiet var for ensidig fokusert på teorien om at det var en av beboerne som forårsaket brannen, og ikke grundig nok etterforsket hvilket ansvar gårdeier og utleier hadde.

– Det var forhold som politiet etter vår mening ikke hadde fokus på, de hadde fokus på denne personen som de mente kunne ha forårsaket brannen, men de gikk ikke inn på selskapenes eller huseierens ansvar, hevder Benestad.

Ikke foreldet

Det var en vurdering også statsadvokat Lasse Qvigstad fremmet i Brennpunkt:

– Det utfallet denne saken fikk er egentlig et resultat av mange ting, men først og fremst at vi kanskje brude tatt denne saken mer på alvor, når det gjaldt brannsikkerheten, sa Qvigstad.

Det er blitt hevdet at det ikke er mulig å kreve etterforskningen av denne saken gjenopptatt, fordi den nå er foreldet. Det er ikke bistandavokat Thomas Benestad så sikker på.

– Vi vet ikke med sikkerhet om saken er foreldet, det er en av de forholdene som politiet vil se på. Avgjørende er hva man finner av bevis, og hvilke bestemmelser det kan henges på, sier Benestad.

Hvis politiet ikke ønsker å gjenoppta etterforskningen har de pårørende en mulighet til å klage til statsadvokaten.