NRK Meny
Normal

Ber forsvaret om hjelp

Politiet frykter 15 000 kubikk tømmer skal gjøre skader i Numedalslågen.

Natt til torsdag fosset de enorme vannmengdene fortsatt flere meter høyere enn vanlig gjennom Numedalslågen.

Politiet i Søndre Buskerud forsøker nå å avverge at store mengder tømmer flyter ut i elva. Tømmeret ligger ved Flesberg sentrum.

Jon Sverre Toseth i Søndre Buskerud politidistrikt frykter tømmeret skal knuse broene i Kongsberg.

- De vil knuse de bruene som er nedover der, sier Jon Sverre Toseth. 

Har dere kontroll over situasjonen?

Akkurat nå jobbes det med det, vi har ikke klart å fjerne alt enda. Forløpig har vi det ikke helt under kontroll, sier Toseth til NRK torsdag formiddag.

Forsvaret har mobilisert 600 mann til innsats i de flomrammede områdene rundt Kongsberg.

- Elva går hardt, men har ikke steget noe mer, sier reporter Bjørn Nybro Nilsen.

HV-soldater er godt i gang med å sikre området, sammen med Kongsberg kommune.

Myntbrua og Nybrua i Kongsberg

Bruene det er snakk om er blant annet Myntbrua og Nybrua i Kongsberg, som begge er sperret for trafikk av sikkerhetsmessige grunner.

 

Full beredskap

Norsk Folkehjelp har beredskapen klar hvis det skulle oppstå vanskelige situasjoner som følge av det voldsomme regnværet de siste dagene. I Rollag har de fraktet folk til jobb i båt.

- Vi har gitt melding om at gruppene må bistå med mannskap ved behov. I Rollag har vi hatt rundt 20 mannskaper på plass. Der ligger veien under vann, og vi må bistå folk som skal på jobb. Bilene er ikke lenger aktuelle å bruke, sier beredskapsansvarlig Erlend Aarsæther i Norsk Folkehjelp Sanitet til NTB.

Rollag har ifølge Aarsæther også opplevd utfordringer i forbindelse med at drikkevannet ikke er i orden lenger. Også noe industri skal være rammet av vannmassene.

Ingen skadd

- Det har ikke vært noen forandringer i løpet av natta. Fortsatt er vannføringen i Lågendalen forbi Kongsberg svært stor, og fortsatt er Nybrua og Myntbrua stengt, mens Labrobrua likevel kan holdes åpen, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB i 5-tiden natt til torsdag.

Vannstanden i Numedalslågen steg fire meter onsdag, men likevel har ikke politiet i Norges nedbørsfylke nummer en for tiden mottatt meldinger om at folk har skadet seg.

- Vi har ikke fått melding om at det har skjedd noe dramatisk. Mange har selvfølgelig fått vann i kjellere, og avlinger er ødelagt, men ingen er så langt skadd, sier operasjonslederen.