NRK Meny
Normal

Rektor: – Tragisk at kommunen bruker så lang tid

I disse dager er det skolestart landet rundt. Seks av ti rektorer er redd for at det skal skje en alvorlig ulykke i trafikken ved deres skole, viser en fersk undersøkelse.

Gangvei ved Ormåsen skole

Rektor og leder ved Ormåsen oppvekstsenter, Sigbjørn Nedremyr, viser fram gangveien som ender opp på en parkeringsplass.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– På en vanlig dag er det ganske kaotisk her, og både barn og voksne er engstelige, sier rektor og leder ved Ormåsen oppvekstsenter i Øvre Eiker, Sigbjørn Nedremyr.

I mange år har han vært bekymret for trafikksikkerheten til barna. For en gangvei som ender i en bratt bakke, kommer rett ned på en parkeringsplass. De aller fleste barna bruker denne gangveien, men barn som blir kjørt til skolen, slippes også av på parkeringsplassen.

LES OGSÅ: – Det er to minutter til skolen begynner, og fullstendig kaos

Seks av ti frykter ulykker

Det har vært en del mindre uhell på skoleveien, men heldigvis ingen alvorlige ulykker. Likevel er Nedremyr bekymret, og han er ikke den eneste.

En fersk undersøkelse som Sentio research har gjort for If og Trygg Trafikk, viser at seks av ti rektorer frykter det skal skje en alvorlig ulykke utenfor deres skole. Omtrent like mange mener det gjøres for lite for å bedre trafikksikkerheten.

Sigbjørn Nedremyr

Rektor Sigbjørn Nedremyr mener kommunen bruker for lang tid på å bedre skoleveiene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I Ormåsen har kommunen lenge vært klar over problemet, og rektoren mener det tar for lang tid før noe blir gjort.

– Veiene er bygd for situasjonen rundt 1997, da skolen var ny. I dag er elevtallet mer enn doblet. Det samme gjelder antall barn i barnehagen. Også deres foreldre bruker denne parkeringsplassen. Det at det tar så lang tid før noe blir gjort, er tragisk for oss, sier Nedremyr.

LES OGSÅ: – Kjør forsiktig ved skolestart

– Dessverre tar det tid

Ann Sire Fjerdingstad

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad (H) sier arbeidet med å bedre trafikksikkerheten i Ormåsen er i gang.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad i Øvre Eiker forstår frustrasjonen.

– Jeg er ikke uenig i at det tar lang tid, og jeg har lovt innbyggerne at vi skal ta tak i det. Det arbeidet har vi startet, men dessverre tar den kommunale mølla tid, sier Fjerdingstad.

Hun mener foreldre generelt må bli flinkere til å ta hensyn til barna.

Foreldrene den største faren

Sentio har også snakket med vanlige folk i undersøkelsen. Mange foreldre kjører barna til skolen, og det blir mange kjøretøy og fotgjengere på samme sted til samme tid.

I undersøkelsen svarer hele 36 prosent at de mener foreldrene selv utgjør den største trafikkrisikoen.

Anne Marit Jordheim

– Det er mye mer biltrafikk i dag enn det var da mange av skolene ble bygd, sier distriktsleder Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Ved skolestart er hovedtyngden av trafikken foreldre som kjører egne barn til skolen. Mange glemmer nok at det ikke er nødvendig å kjøre helt til skoleporten, men at barna kan slippes av et stykke fra skolen, sier distriktsleder Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk.

Hennes organisasjon er opptatt skolebarns trafikksikkerhet hele året, men de roper et ekstra varsko nå ved skolestart.

– Vi ser nestenulykker altfor ofte. Heldigvis har vi ikke hatt mange alvorlige ulykker på skoleveiene i Buskerud, men det er viktig at vi som kjører bil har et helt spesielt fokus nå, sier Jordheim.

LES OGSÅ: En av tre foreldre bekymret for skoleveien