NRK Meny
Normal

Frykter konflikt mellom selgere av gatemagasiner

Det er i ferd med å bygge seg opp en gatemagasinkonflikt mellom romfolket, som selger Folk er Folk, og selgerne av =Drammen.

=drammen

=Drammen har blitt solgt i Drammen og resten av Buskerud siden i fjor. Nå har selgerne av magasinet fått konkurranse fra Folk er Folk.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

De siste to ukene har folk på Bragernes torg blitt tilbudt gatemagasinet =Drammen som de fleste kjenner til fra før, og det ferske Folk er Folk. Sistnevnte er startet av en gruppe mennesker som lenge har vært opprørt over hvordan romfolk i Norge blir behandlet.

Det er romfolket som selger Folk er Folk, og som kjemper om de samme salgsplassene som selgerne fra =Drammen. Nå er konflikten mellom de to svake gruppene i ferd med å tilspisse seg.

– Før stod jeg her alene og tjente gode penger, men slik er ikke lenger. Hvis jeg flytter meg, følger de etter. Plutselig har jeg fem stykker etter meg, sier =Drammen-selger Frank Kolbrekk.

Han har solgt gatemagasinet =Drammen utenfor DNB NOR på Bragernes torg helt siden starten for ett år siden, men nå har han fått konkurranse.

– Nære på stygge konflikter

Kolbrekk forteller at han tidligere kunne selge blader for 1400 kroner dagen, men at han nå kun selger for 200 kroner dagen.

– Det har vært veldig variert nå, for vi blir invadert av andre selgere. Det har vært nære på at det har oppstått stygge konflikter. Jeg kunne jo sagt til dem at de skulle fjerne seg, for jeg har stått her i over ett år.

Kirkens bymisjon, som organiserer salget av =Drammen, er bekymret for at konkurransesituasjonen kan føre til at folk ikke kjøper noen av magasinene, men vil ikke uttale seg ytterligere om konfliktnivået mellom selgerne. De er opptatt av å ta vare på både rusmisbrukerne og romfolket.

For noen dager siden ble det hevdet at romfolk kan få Nav-støtte ved å selge gateaviser. Dette avviste senere Arbeidsdepartementet.

– Stor og unødvendig skam

Redaktøren for =Drammen mener konkurransen kan føre til enda større konflikter mellom de to folkegruppene.

– Det er veldig urettferdig at to såpass svake grupper skal settes opp mot hverandre. Det er en stor og unødvendig skam at man produserer et uverdig magasin for en gruppe som allerede har det vanskelig, og som tilspisser en konflikt mellom disse gruppene, sier Anlov Mathiesen.

Han understreker at han synes situasjonen er uholdbar og mener konflikten kan tilspisse seg.

Romfolket trolig uvitende

Klokka er rundt åtte på morgenen når NRK møter en gruppe på rundt ti romfolk som samles på Bragernes torg og deler på kaffekoppene.

Etter en natt i byparken i Drammen møtes de for å ta fatt på dagens arbeid; Å selge gatemagasinet Folk er Folk.

Bjønnulv Evenrud

Bjønnulv Evenrud har ikke svart på NRKs henvendelser i saken.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Da romfolket startet salget i Drammen for to uker siden var de trolig ikke klar over at de trådte inn på en annen svak folkegruppes arena, rusmisbrukerne.

Felicia Burcin (31) har vært i Norge tre år på rad. Hun er glad for å ha en jobb.

– Dette er min jobb og jeg er veldig glad for det. Jeg er lykkelig når jeg jobber.

Felicia er med i magasinets redaksjon og har skaffet registreringsbevis til de som skal selge i Drammen.

NRK har gjentatte ganger prøvd å få tak i ansvarlig redaktør for Folk er Folk Bjønnulv Evenrud for å få kommentar, men har ikke lykkes med dette.