NRK Meny
Normal

Beklager dårlige holdninger

Pelsdyroppdretter Sigbjørn Kirkebøen beklager behandlingen dyrene får og holdningen enkelte oppdrettere viser i den omstridte dokumentaren "Pels" som NRK sendte tirsdag. Han kjenner seg imidlertid ikke igjen i beskrivelsen av næringa.

Sigbjørn Kirkebøen

Sigbjørn Kirkebøen er leder for Valdres og Hallingdal Pelsdyralslag. Han ønsker at flest mulig kommer til pelsdyrgårdene for å se med egne øyne hvordan næringa driver.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ved hjelp av skjult kamera ønsket dyrevernaktivist Frank Nervik å avdekke hvordan pelsdyr har det i Norge. Det er han som står bak den omstridte dokumentaren.

Mink med åpent sår

I dokumentaren 'Pels' vises blant annet bilder av dyr med åpne sår som tilsynelatende ikke blir behandlet.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge & Nettverk for dyrs frihet

Nervik utga seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og han ba de rekruttansvarlige i Norges Pelsdyralslag om å finne en seriøs pelsbonde som kunne gi ham opplæring. I løpet av to år har han filmet det han har opplevd.

Filmen viser dyr som behandles dårlig og uten respekt.

Se hele dokumentaren her.

Kjenner seg ikke igjen

Kirkebøen beklager de dårlige holdningene enkelte viser og behandlingen dyrene får i filmen. Men generelt mener han næringa er åpen og har høyt fokus på dyrevelferd. Filmen er ikke representativ for pelsdyrnæringa, hevder Kirkebøen, og han kjenner ikke igjen påstandene om at enkelte oppdrettere omgår regelverket.

– Nei, det gjør jeg ikke. En eller to oppdrettere har beklagelige uttalelser og holdninger, og det tar vi selvfølgelig avstand fra.

– Dette er en propagandafilm

Både før og etter at dokumentaren ble vist, har debatten rast. Flere mener hele næringa må gås etter i sømmene, mens pelsdyroppdrettere mener dokumentaren bare viser de verste sidene og aktørene i næringa. En av dem som reagerer er pelsdyroppdretter og leder i Valdres og Hallingdal Pelsdyralslag, Sigbjørn Kirkebøen.

– Måten dette kom fram på er totalt ubalansert, og det er en propagandafilm. Jeg synes det er beklagelig at NRK gjør seg til talerør og mikrofonstativ for disse ekstreme dyrevernerne, sier Kirkebøen.

Men tror du disse forholdene ville vært avdekket uten bruk av skjult kamera?

– Saken er at det blir så skjevt når det er aktivister som lager en slik film. Enkelte elementer er beklagelige, men slik det blir framstilt, tas alt ut av sammenhengen, sier Kirkebøen.

Les også: Derfor sender NRK dokumentaren «Pels»

Mener Mattilsynet har god kontroll

Mattilsynet reagerer på filmen. De har ikke sett råstoffet, men kun den ferdig redigerte filmen. Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, sier han er forskrekket og forbannet.

Kirkebøen derimot mener Mattilsynet har god kontroll med det som skjer i næringa.

– De har ofte uanmeldte tilsyn på våre pelsdyrgårder, og mye oftere enn i andre deler av landbruket. I rapporten deres fra det siste året heter det for eksempel at det ikke er høyere forekomst av skader og sykdom blant norske pelsdyr enn i annet husdyrhold, sier Kirkebøen.

Listhaug ber om møter

Etter at dokumentaren ble sendt har landbruks- og matminister Sylvi Listhaug varslet at hun vil ha møter både Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet. Hun mener de alvorlige bruddene på dyrevelferden som avdekkes i filmen, er uakseptable.

Kirkebøen tror folk flest ser det samme som ham, at filmen er ubalansert og skjev. Han frykter ikke for framtida til næringa og setter sin lit til en rapport som kommer den 15. desember.

– Det er en uavhengig rapport fra det regjeringsoppnevnte pelsdyrutvalget. Ut fra den må vi få en faktabasert debatt, og rapporten må være førende for næringa framover. Det håper jeg alle politikere skjønner, avslutter Kirkebøen.