Båttyvene er i gang

Sesongen for tyverier av og fra båt er i gang. Ta vare på det du eier, er politiets oppfordring.

Lensmann Reidar Foss i Hurum i politibåten.

Lensmann Reidar Foss ved Røyken og Hurum lensmannskontor ber folk sikre båtene sine.

Foto: Carsten Øhrn / NRK

Det er særlig på våren og høsten at tyvene slår til. Da står mange båter lett tilgjengelige på land. Lensmann Reidar Foss ved Røyken og Hurum lensmannskontor har allerede mottatt flere anmeldelser.

– Båttyvene er dessverre allerede i gang. Vi har fått flere meldinger om påhengsmotorer som er stjålet rundt om i båthavnene, sier Foss.

Les også: Ble frastjålet tre båter

-Gjør en innsats

Når våren kommer tas presenningene av og båtene blir klargjort for sesongen. Med det avdekkes også store verdier, som er alt for enkle å stjele.

Lensmannen oppfordrer alle båteiere til å gjøre en liten innsats nå, før båten er på vannet, slik at ikke starten på båtsesongen 2015 blir ødelagt.

Reidar Foss

Lensmann Reidar Foss blir stadig overrasket over hva tyvene er i stand til å få med seg.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Mange har båten stående i vinteropplag på en tilhenger, og det har vært tilfeller av at tyver har kjørt bort med hele båten på slep. Foss har følgende oppfordring:

– Gjør tilhengeren vanskelig å bruke. Fjern hjul og drag, eller gjør fast hengeren med en kraftig vaier eller kjetting. Fjern også propeller og motordeksel på båten. Sørg for at påhengsmotorer er festet ordentlig til båten med godkjente låser, sier Foss.

Ingen grense for hva som stjeles

De senere årene har det vært stor oppmerksomhet på kriminelle, utenlandske bander som har spesialisert seg på denne typen tyverier.

– De tar gjerne flere motorer, transporterer dem raskt ut av landet og omsetter dem, sier Foss. Men det er også tilfeller av enkelttyverier som utføres på impuls, sier han.

Les også: Milliontyveri av båtmotorer

Finnes det noen grense for hvor store motorer tyvene er i stand til å stjele?

– Nei, jeg lar meg stadig overraske over hvor store og tunge motorer de er stand til å få med seg.

Båtmotorer på båter

Påhengsmotorer kan være tunge, men tyvene klarer å få med seg det meste.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Informerer båthavnene

Lensmannen i Røyken og Hurum bruker nå påskedagene til å gå aktivt ut med informasjon til båteiere.

– Vi sender ut informasjonsmateriell som kan slås opp på båthavnene. Det er en plakat som skal minne folk om at hver båteier også har et eget ansvar for å sikre eiendelene sine, sier Foss.

Båtyverier
Foto: Politiet