Hopp til innhold

Barn spiller seg til søvnløshet

Stadig yngre barn sover for dårlig og for lite på grunn av ivrig bruk av iPader, mobiler og Facebook. Barn helt ned i barneskolen sover for lite fordi de spiller og sender meldinger fra sengekanten.

Barnehender som leker med iPad.

Undersøkelser viser at barn og unge sover dårligere og for lite fordi de spiller, chatter og sender meldinger fra sengekanten

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Både søvnforsker og helsesøstre er bekymret over denne utviklingen.

– Jeg snakker med barn helt ned i andre- og tredjeklasse som ikke sover så godt, sier helsesøster Ann Karin Swang.

Ann Karin Swang

– Det er mange konsekvenser av for lite søvn. Foreldrene må ta mer ansvar, sier helsesøster, Ann Karin Swang.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hun har vært helsesøster i 16 år og er bekymret for den utviklingen hun opplever i barneskolen. Stadig yngre skolebarn sliter med å få sove.

– Noen synes det er skummelt å sove, vanskelig å sove, de legger seg, men får ikke sove, de er redd for å bli alene og har kanskje mareritt, sier helsesøsteren.

Helsesøsterkonferanse

På en stor konferanse i Hole Herredshus er 90 helsesøstre i Buskerud samlet. Tema er søvnproblemer. Og tendensen er den samme over hele fylket, ja trolig over store deler av landet.

Helsesøstre ser at flere barn i økende grad sliter med å få sove. Og de er sikker på at mye av grunnen er at de unge er storkonsumenter av den virtuelle verden.

– Det er så mange helt ned i småbarnstrinnet som har flotte iPader, mobiler, PC-er og de kan spille. Veldig ofte er spilling det siste de gjør før de skal sove, og ofte uten at foreldrene er i samme rom. Og jeg tenker at alt dette blir feil for barnet, og gjør at de får problemer.

Hun mener at barna får så mange stimuli at de får problemer med å roe seg ned og finne søvn.

Søvnforsker

Bjørn Bjorvatn

– Mer en halvparten av unge mennesker bruker lengre tid på å sovne enn det som er normalt, og databruk er årsaken, sier søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Med på konferansen til helsesøstergruppa i Buskerud er Bjørn Bjorvatn.
Han er en av landets fremste søvnforskere og jobber ved Kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus.

– 65 prosent av tenåringene bruker mer enn en halvtime på å sovne inn, og en halvtime regnes som en grense for det som er normalt, forteller han

Han ser helt klart at iPader og mobiler stjeler verdifull søvn.

– Vi har hatt noen studier som viser at hvis man bruker elektroniske medier på senga, slik veldig mange unge mennesker gjør, så kan det gi forstyrret søvn.

Les også: Skulker på grunn av dataspill

Les også: – Foreldre må ta mer ansvar for barnas dataspilling

Verre enn bøker

Spørsmålet er kanskje hvorfor dette skulle være verre enn får eksempel å lese en bok.

– Det lyset disse mediene gir, særlig iPaden som har en stor skjerm, tror man kan virke aktiverende. Det kan gjøre deg mer våken. Derfor er det noe annet enn å lese en bok. En annen ting er at en bok kanskje ikke virker like sjokkerende. Med lesebrett og lignende kan man plutselig komme inn på en nyhet eller en melding som kan være ganske negativ. Kanskje noen slenger ut stygge påstander om deg. Da blir du liggende og gruble, og sliter med å sove, sier søvnforskeren.

Foreldreansvar

Helsesøstrene i Buskerud forteller om barn ned til syv - åtte år som får se film til rundt midnatt. Og tredjeklassinger som spiller på iPaden i senga til elleve om kvelden.
Nå ber de foreldrene våkne opp, for konsekvensene av lite søvn er mange.

– Søvn henger nøye sammen med alt, for eksempel psykisk helse. For lite søvn gjør de unge mindre glade. De kan få problemer med matinntaket og kan legge på seg. Vi ser også at de blir mindre aktive, orker lite, og får problemer med å lære. Hjernen trenger å sove for å kunne ta inn ny kunnskap, avslutter helsesøster Ann Karin Swang.