NRK Meny
Normal

Banket opp i eget hjem: – Jeg ble slept etter håret

HOKKSUND (NRK): En av mennene som er tiltalt for å ha overfalt en mann i hans egen leilighet i april i fjor, sier han og de to andre tiltalte banket opp feil mann.

Hokksund

TIL ÅSTEDET: Tre menn i slutten av 20-årene er tiltalt for grov kroppsskade etter at en mann i 50-årene ble overfalt i leiligheten sin.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Tre menn i slutten av 20-årene er tiltalt for grov kroppsskade og for å ha stukket fra stedet etter å ha tatt seg inn i en leilighet i Øvre Eiker og banket opp en mann 2. april i fjor.

Den fornærmede, en mann i begynnelsen av 50-årene, ble alvorlig skadd med hjerneblødning, punktert lunge, brukket øyehule og ribbeinsbrudd.

I Kongsberg og Eiker tingrett i dag fortalte en av de tiltalte, en 27 år gammel mann som sier han sliter med rusmisbruk, at han og de to andre hadde drukket tett og tatt det narkotiske stoffet GHB på en grillfest.

På et tidspunkt i løpet av kvelden sier tiltalte at han fikk en telefon fra en venninne som fortalte at hun hadde blitt voldtatt.

Overfall Hokksund

Politiet på åstedet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

«Rullegardina går ned»

27-åringen sier at han og de to andre tiltalte, menn på henholdsvis 28 og 29 år, deretter dro mot leiligheten hvor den angivelige voldtektsmannen bodde. Tiltalte sier han har møtt denne navngitte mannen to ganger tidligere.

– Hun sa at hun hadde blitt voldtatt av en som bodde på den adressa, men det stemte jo ikke, sa 27-åringen. ​​​​

Målet med å dra til denne leiligheten og denne mannen, var ifølge tiltalte for å få MDMA, ikke for å banke noen.

Han kunne ikke forklare hvorfor volden startet eller holdt på i rundt 30 minutter.

Det var «kanskje helt, helt på slutten» at han forsto at det var feil mann, ifølge tiltalte selv.

– Vi dro ganske fort derfra da, sa han.

27-åringen kunne ikke forklare hvorfor han slo, sparket og truet fornærmede selv etter at han skal ha skjønt at det ikke var riktig mann.

«Rullegardina går ned, liksom», forklarte han om stoffmisbruket.

– Samme kroppsbygning

27-åringen ble presset av aktor i saken, statsadvokat Håvard Kalvåg, på om han visste hvordan mannen de trodde de skulle møte på denne adressen, så ut.

Aktor Håvard Kalvåg

Statsadvokat Harald Kalvåg.

Foto: Laila Nguyen / NRK

«Så som så», svarte 27-åringen. Han vedgikk at mannen han trodde han skulle møte, ikke har hestehale, som fornærmede, og at de er omtrent 15 år fra hverandre i alder.

– De har litt samme kroppsbygning. Jeg tror begge bruker … Hjernen min er ikke som den skal være, jeg husker så vidt personnummeret mitt, sa han.

27-åringen sa han og de to andre tiltalte også spurte fornærmede i saken om han hadde narkotika mens de slo og sparket ham, men at de ikke fikk noe.

– Jeg så det på øynene deres

Fornærmede i saken, en mann i 50-årene, forklarte i retten at han hørte banking på soveromsvinduet ved 1-tiden den natta. Han lukket opp ytterdøren og mener det var tre ukjente menn som sto der.

– Jeg så at dette kom til å gå galt. Jeg så det på øynene deres, de var helt ... De ville virkelig ta meg. Jeg prøvde å holde igjen døra, men de dyttet den opp, sa mannen.

– Sto og jublet

Fornærmede sier de tiltalte så ruset ut. Han sier to av dem deretter dro ham inn i leiligheten, hvor volden ifølge tiltalen skal ha pågått i rundt 30 minutter. Han mener en tredje kom tilbake litt senere.

Jeg fikk et slag eller spark i bakhodet, så går jeg i bakken. Så ble jeg slept etter håret inn i leiligheten. De tråkket på meg, slo og truet med kniv. En av dem hentet en brødkniv og truet meg, han holdt den mot halsen min, sa han.

Advokat Haakon Fredrik Borgen

Haakon Fredrik Borgen er fornærmedes bistandsadvokat.

Foto: Laila Nguyen / NRK

En av de tiltalte hentet ifølge mannen et brannslukkingsapparat og prøvde å presse slangen i halsen hans.

En av de andre mennene tok deretter opp en elgitar i leiligheten, ifølge fornærmede.

– Han holdt den nesten som en spade og kjører den inn i hodet mitt. Jeg måtte sy syv-åtte sting. Så sto han og jublet. Og var glad for det.

Pågrepet i Afghanistan

De tre tiltalte ble pågrepet nesten to måneder etter voldsepisoden. De hadde under politietterforskningen vært inne til vitneavhør, men nektet for at de hadde kjennskap til saken.

Det var fingeravtrykk i leiligheten fra en av de tiltalte, resultater fra DNA, samt at fornærmede klarte å peke ut to av dem da han fikk framlagt bilder, som førte til pågripelsen.

To av de tiltalte erkjenner straffskyld for grov kroppsskade, den tredje erkjenner delvis skyld fordi han mener han ikke var like delaktig i voldsutøvelsen.

I retten kom det fram at en av de tiltalte ble pågrepet i Afghanistan hvor han jobbet for Forsvaret.

– Skjønner ikke motivet

Fornærmede sier han i ettertid har slitt mye med konsentrasjon og hukommelse.

På spørsmål fra aktor Håvard Kalvåg på om han hadde kjennskap til mennene, så han på de tre tiltalte og svarte:

– Jeg hadde ikke kjennskap til dem. Det er mulig jeg har deltatt på en fest ... Jeg skjønner ikke hva motivet var, jeg har ikke peiling, sa mannen.

Kongsberg og Eiker tingrett
Foto: Laila Nguyen / NRK

«Jeg kommer til å dø»

Den fornærmede mannen sier han på den tiden slet med sosial angst og kun gikk ut når det var nødvendig. Han hadde ikke jobb og mottok arbeidsavklaringspenger.

I retten fortalte han at han hadde kols, og med en lunge som kollapset som følge av volden, forteller han at han ikke fikk puste.

De tiltalte truet hele tiden med å drepe, ifølge mannen.

De tre tiltalte skal ha stukket fra leiligheten etter om lag en halvtime. Fornærmede ringte selv politiet.

De tre mennene i 20-årene er også tiltalt for å ha tatt med seg mannens mobiltelefon, tre gitarer og en foldekniv fra leiligheten. Tingene ble senere kastet i en søppelbøtte og i en elv.