NRK Meny
Normal

Bande presser bedrifter for penger

Politiet er på jakt etter en bande som har presset flere bedriftseiere for penger. Banden tilbyr seg å slipe kniver eller reparere verktøy. De har operert flere steder i landet.

Cathrine Thiis-Evensen

Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen advarer bedrifter mot banden.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Modusen er den samme landet rundt. De vil bare slipe kniver eller reparere litt verktøy. Men allerede ved første besøk oppleves de som så truende at mange ikke tør annet enn å gi dem et oppdrag. Det har vist seg å være uklokt. Selv etter at bedriften har betalt for tjenesten blir de truet for penger. Banden vil at de skal betale mer, hvis ikke skal de få svi.

Familiemedlemmer truet

Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen ved Søndre Buskerud politidistrikt forteller at banden har operert i nedre del av Buskerud den siste tiden. To av Buskerudbedriftene har anmeldt banden. Bedriftseierne som har gitt dem oppdrag forteller at de har skrudd av telefonen for å slippe å bli plaget. Da har familiemedlemmer blitt ringt opp om natten og truet.

– De som har blitt utsatt for dette er veldig redde. De opplever det som skremmende. Derfor har de gått til oss, sier Thiis-Evensen.

NRK har vært i kontakt med advokaten til en av dem som presses for penger. Hans klient ønsker ikke å stå fram i media fordi han frykter for livet sitt.

Søndre Buskerud politidistrikt

Politiet i Søndre Buskerud etterforsker to saker der bedriftseiere har blitt truet og presset for penger.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Frykter flere blir presset

Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen frykter at det er langt flere enn de to som har anmeldt banden som nå blir utsatt for utpressing.

– Vi har i vår etterretningssystemer sett at de har operert flere steder i landet, og at framgangsmetoden er den samme.

Hun ber folk som blir truet eller presset om å ta kontakt med politiet umiddelbart.

– Vi vil nå advare andre mot å havne i samme situasjon. Ikke gi dem oppdrag, uansett om de virker truende. Vi vil også gjerne ha tips om folk har fått dem på døra. Vi ønsker å snakke med dem og bringe dem inn til avhør, forteller Thiis-Evensen.

– Vet dere hvem de er?

Vi har noen navn, men vi kan ikke gå ut med det nå. Det er ikke direkte utenlandske bander, men folk som tidvis oppholder seg mye i Norge.