Normal

Bache-Gabrielsen og Aass i samme fat

I to tønner på et lagerrom hos Aass bryggerier ligger et aldri så lite eksperiment.

Samarbeider om ny øl-type
Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

For første gang samarbeider Bache-Gabrielsen og Aass Bryggeri om et nytt øl. Siden september har en sterkøl ligget på to fat som tidligere har inneholdt konjakk. Denne uka skulle ølet testes for første gang.

– Jeg har ikke smakt ennå, bare lukter foreløpig, for å se hva slags virkning fatene har på aromaen til ølet, sier salgssjef Jan Erik Hofsli hos Bache-Gabrielsen.

Les også: Rema vil selge Mack – i alle fall i Nord-Norge

Lukter og smaker

Etter noen minutter med mye lukting og titting på glasset med et litt grumsete øl, er det på tide å teste smaksløkene.

– Mmm, det smaker ... veldig godt. Det smaker mye mer øl enn konjakk, men inneholder en ekstra piff fra fatene. Det er det ingen tvil om, sier Hofsli og ler.

Aass bryggeri

De to fatene med øltypen Barley Wine har ligget på lageret her hos Aass Bryggeri i Drammen siden september.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Det er en sterk øltype som heter Barley wine som i september ble lagt på to fat som har blitt brukt til konjakklagring tidligere. Denne uka var tiden kommet for at Aass Bryggeri og Bache-Gabrielsen skulle smake seg til om ølet har blitt en suksess eller ei.

Pils og konjakk

– Det er intenst, kraftig og rikt og har et preg av at det har vært på eikefat. Det er ikke et øl for sommervarmen, men i en mørk kveld passer det godt, sier Nersnæs.

Hva håper dere at dette kan bli?

– Foreløpig er dette en liten porsjon, så foreløpig er dette bare et forsøk, men vi ønsker jo å tenke fremover. Aass tjener pengene sine på en pils, og vi tjener pengene våre på en konjakk, så det å forske på artige ting er gøy, sier Ole Nersnæs, daglig leder for Bache-Gabrielsen.

Gard Karlsnes, leder for Pilotbryggeriet og Bryggerhuset hos Aass Bryggeri, var den som hadde ideen til å brygge øl på konjakkfat.

Håper på smak av sherry

– Det blir kjempegøy å putte dette på flasker og følge med på utviklinga. Denne ølen her kan lagres i årevis uten problemer, og etter hvert som årene går vil alkoholen, som nå er ganske spiss, rundes av, og det vil også forhåpentligvis bli en smak av sherry på dette.

– Hvordan synes du resultatet ble?

– Jeg er veldig fornøyd, sier Karlsnes med et stort glis om munnen.

Det ferdige produktet er tenkt lansert på Vinmonopolet og på utvalgte utesteder.

Samarbeider om ny øl-type

Salgssjef hos Backe Gabrielsen, Jan Erik Hofsli (t.v.), Ole Nersnæs, daglig leder, Backe Gabrielsen og Gard Karlsnes, (t.h.) leder for Bryggerhuset og Pilotbryggeriet hos Aass Bryggeri.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK