Asylsøkere får kjøpt smuglervarer

Ledelsen ved Hemsedal statlige mottak har kontaktet politiet for å få hjelp til å stanse salg av smuglervarer på mottaket.

Brit Fyksen

ØNSKER OPPLYSNINGER: Lensmann i Gol og Hemsedal, Brit Fyksen, oppfordrer publikum om å komme tips hvis de observerer salg av smuglervarer.

Foto: Politiet

Det skriver avisa Hallingdølen i dag.

– Vi er kjent med at det er en bil som kommer jevnlig utenom arbeidstiden vår og selger varer. Da går det mest i kjøtt og røyk og andre varer som asylsøkerne etterspør, forteller mottaksleder Gry Herland.

Verken Herland eller de andre ansatte ved mottaket har noen formening om hvem som selger varene. Bilen kommer mest i helgene når de ansatte ikke er på jobb.

– I søpla blir det kastet varer man ikke får kjøpt i butikkene verken i Gol eller Hemsedal, sier Herland.

LES OGSÅ: Hver femte hemsedøl er flyktning

Billigere mat

Herland mener det er viktig at asylsøkerne innretter seg etter lover og regler som gjelder i Norge.

– Det går på at all mat som blir importert skal kontrolleres og fortolles. De skal leve på like vilkår som oss andre, sier Herland.

Hun mener årsaken til at det kjøpes smuglervarer på mottaket er prisen.

På ordinært mottak skal asylsøkerne klare seg med mat på egen hånd. De fleste er nok klar over at dette er mat som er importert på ulovlig vis, men det er klart at det er en helt annen pris, sier hun.

LES OGSÅ: Vekter om asylbrannen: – Kaotiske tilstander

LES OGSÅ: Kripos bruker brannhund i ruinene i Hemsedal

Vil ha tips

– Det er viktig å gjøre tjenestemennene som er ute oppmerksomme på dette slik at vi kan stoppe og kontrollere virksomheten. Vi er avhengige av tips fra publikum slik at vi kan komme når det skjer, sier lensmann i Gol og Hemsedal Brit Fyksen.

Politiet fikk melding om salget av smuglervarer 28. november. Lensmannen understreker at de tar smuglervirksomheten på alvor.

Hvit kassebil

Politiet har fått tak i bilder av en bil som har vært observert på mottaket ved ulike anledninger.

– Vi har fått opplysninger om en hvit kassebil, men vi har ikke nærmere identifisering av bilen. Vi er ikke kjent med hvem som omsetter varer i Hemsedal, sier Fyksen.

Hun opplyser at politiet har bistått med informasjon til asylsøkerne som bor på mottaket med jevne mellomrom.

– Det er klart at politiet kan bistå med informasjon til asylsøkere som bor på mottak. Det er ikke noe som er planlagt akkurat nå, men er noe vi kan gjøre på kort varsel, sier Fyksen.