NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet størst i Drammen

Arbeiderpartiet er det største partiet i Drammen ifølge en meningsmåling InFact har gjort for Drammens Tidende og NRK.

Masud Gharahkhani

– DRAMMEN HØYRE ER TRØTTE: Masud Gharahkhani vil få slutt på kø, kaos og dårlig luft i Drammen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet slår Høyre, og blir det største partiet med 36.9 prosent.

Høyre får 34.3 prosent og det er en dramatisk tilbakegang fra kommunevalget da de fikk nesten halvparten av stemmene. I dag har Høyre rent flertall, i tillegg til at de har støtte fra Fremskrittspartiet. De ville mistet åtte av sine nåværende 25 representanter.

Spørsmålet er da om Tore Opdal Hansen effekten er borte. Det har den populære Drammensordføreren lite tro på. Han stoler ikke helt på målingen.

– Målingen har en svakhet fordi den måles opp mot stortingsvalget og ikke det veldig gode kommunevalget, sier Opdal Hansen.

Mister flertallet

Men Fremskrittspartiet går ganske mye frem og havner på 14.3 prosent. Da ville de kapret tre ekstra plasser i bystyret og de og Høyre ville hatt tilsammen 24 representanter. Det er en for lite til å få flertall.

De må ha støtte fra et av de andre partiene, men der er det til gjengjeld mange å velge imellom. Både KrF, Venstre og Bylista kan foretrekke Høyre og Frp, men sikkert er det ikke. Drammensordføreren tror ikke det blir noe problem.

– Vi har hatt et godt borgerlig samarbeid i Drammen de siste årene, noe jeg regner med kommer til å fortsette etter valget, sier Opdal Hansen.

Tror på skifte

Det spesielle er Arbeiderpartiets fremgang. Sammenlignet med valget for fire år siden har de økt med nesten åtte prosentpoeng. I motsetning til høyreordføreren tror Arbeiderpartiets ordførerkandidat Masud Gharahkhani at målingen klart viser at hans parti er i fremgang.

Masud Gharahkhani

TROR PÅ FLERTALL: Masud Gharahkhani ønsker å samarbeide med Venstre og KrF.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Dette er veldig gode tilbakemeldinger å få. Denne målingen viser at folk mener vi vil gjøre byen enda bedre og at Drammen høyre er mette og slitne, sier Gharahkhani.

Men arbeiderpartiet er avhengig av støtte fra åtte representanter til – de fleste av dem på den såkalte borgerlige siden. Men det tror Gharahkhani kan være mulig.

– Jeg tror at vi har mye til felles med Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne med tanke på å skape en grønnere by, forteller Gharahkhani.

Valgekspert skeptisk

Raymond Dalen har vært NRKs lokale valgekspert i mange år, og er skeptisk til om målingene holder.

– Det usikre her er nettopp at de lokale svarene er veid opp mot stortingsvalget i 2013. Resultatene for Høyre i Drammen har i alle år ligget skyhøyt over rikstallene, og når lokalmålingen veies mot dette, er hele den såkalte "Tore O" effekten borte. Jeg har liten tro på at den forsvinner over natten, sier han.

Han peker på at de fire målingene som er gjort det siste året viser en klar tendens. To av dem er veid mot forrige kommunevalg og to mot siste stortingsvalg. De som er veid mot stortingsvalget gir Arbeiderpartiet et betydelig tillegg.

– Derfor tror jeg det er grunn til å ikke legge for stor vekt på resultatet, men jeg tror nok målingen gir en pekepinn om at Høyre ikke kan regne med å gjøre et like godt valg som forrige gang, og at Arbeiderpartiet har vind i seilene. Men utslagene er nok for store, tror NRKs valgekspert.

Valgmåling Drammen juni 2015

Juni 15

Valg
2011

Endr.

Repr.
2011

Repr.
Måling

Repr.
Endr.

Ap

36.9

29.3

7.6

15

18

3

Frp

14.3

9.0

5.3

4

7

3

H

34.4

49.6

- 15.3

25

17

-8

Krf

1.9

3.0

-1.1

2

1

-1

V

4.2

2.8

0.4

2

2

0

SV

1.8

2.9

-1.1

1

1

0

SP

0.8

0.9

-0.1

0

0

0

Rødt

0.7

0.8

-0.1

0

0

0

MDG

3.0

0.6

2.4

0

2

2

Bylista

1.6

1.6

0

1

1

Andre

0.5

0.2

0.3

0

0

0