Ann-Kristin (60) reddet fem personer ut av brennende hus

For første gang siden 2010 ble Carnegie heltefonds medalje i gull delt ut. Den gikk til Ann-Kristin Hallerdalen som reddet to voksne og tre barn ut av et brennende hus i Åmot.

Ståle Versland, Ann-Kristin Hallerdalen og Liv Arnesen

Ann-Kristin Hallerdalen fikk medaljen utdelt av ordfører i Modum, Ståle Versland, og styreleder i Carnegie-stiftelsen, Liv Arnesen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg er helt stum. Dette er overveldende, forteller Ann-Kristin Hallerdalen til NRK.

I kommunestyresalen i Modum rådhus har hun fått utdelt Carnegies Heltemedalje i gull.

– Med livet som innsats reddet hun fem menneskeliv. For oss i styret var avgjørelsen om å dele ut gullmedalje helt grei, sier styreleder i stiftelsen, Liv Arnesen.

– Kom deg ut, det brenner!

Natt til søndag 23. april i 2017 var Hallerdalen på vei hjem etter å ha hentet datteren på fest. Hun oppdaget røykutvikling i et treetasjes hus i Lilleåsgata i Åmot og varslet umiddelbart nødetatene.

– Jeg løper inn og banker, skriker og hoier. Det ryker mer og mer fra taket og jeg får ikke respons fra noen, sier Hallerdalen og legger til:

– Til slutt kommer vedkommende som bor i første etasje ut. Han hadde dyne rundt seg og var fly forbanna fordi jeg bråker sånn. Og jeg skriker «Kom deg ut, det brenner!»

Brann Lilleåsgata Modum

Det hadde allerede begynt å rase fra taket da brannvesenet kom frem til brannen.

Foto: Ørjan Sandland / AERSEA AS

Innsatsen var livreddende

Hallerdalen klarte med sin innsats å redde alle fem som hadde tilhold i huset brannatten.

– Det var rett og slett en helteinnsats. Hun vekket de som sov da det var full fyr i toppetasjen. Det var avgjørende at hun gjorde det, for det var ingen røykvarslere som var utløst, sier varabrannsjef i Modum, Per Einar Elvigen.

Kriteriene for å få en heltemedalje i gull er blant annet at man setter sitt eget liv på spill. Derfor er det også svært få personer som får nettopp gullmedaljen.

Ståle Versland, Ann-Kristin Hallerdalen og Liv Arnesen

Liv Arnesen (t.h.) er glad for at hun endelig fikk muligheten til å dele ut en heltemedalje i gull. Det har ikke skjedd siden 2010.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Hun er en rollemodell for veldig mange, synes jeg. Hun tok ansvar selv og ventet ikke på andre. Hun er en stor helt, selv om hun ikke vil innse det selv, sier Arnesen.

– Hadde ikke hun aksjonert, så hadde fem personer omkommet. Det taler for seg selv.

– Skylder henne en stor takk

– Det er fortjent. Hun er en fantastisk kvinne. Vi skylder henne en stor takk for at jeg og barna mine kom oss helskinnet ut, sier Glenn Ekholdt.

Han er mannen som ble vekket og som kom ut i dyna for å skjelle ut Hallerdalen.

– Jeg kjeftet henne opp og ned, stakkars. Jeg har beklaget meg i ettertid, humrer Ekholdt.

De to har blitt gode venner etter det som skjedde i april 2017.

– Jeg håper vi fortsetter å holde kontakten. Hun er helten til ungene mine, sier Ekholdt.

– Jeg gjorde noe jeg følte var normalt. Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg var på rett sted til rett tid. Jeg er Ann-Kristin, ikke helt, avslutter Hallerdalen.

Boligbrann Åmot

Bolighuset ble totalskadet i brannen.

Foto: Ole Edvin Tangen