Hopp til innhold

Angrep taxisjåfør med saks

Pasient hogg etter beina til taxisjåfør og ødela taksameter og bilruter.
– Ingenting som tilsa økt risiko, sier helseforetaket.

Taxier i kø

Taxi er et av alternativene Vestre Viken Helseforetak benytter for å transportere pasienter. (illustrasjonsfoto)

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Slik sjåføren fortalte det hadde han hentet en pasient i rullestol på Lier sykehus. Ved Askerbrua kommer denne personen seg ut av setet sitt, krabber langs gulvet med en saks og hogger etter beina til sjåføren, forteller trafikkleder i Drammen Taxi, Jens Onshuus, og legger til:

– Sjåføren klarer å få stoppet bilen på siden av veien og hopper ut av bilen. Mens pasienten da hogger rundt i bilen og ødelegger blant annet taksameteret og ruter.

Var ferdigbehandlet

Hendelsen skjedde fredag i forrige uke under pasienttransport mellom Lier og et annet sted på Østlandet.

Ved Lier sykehus bekrefter de hendelsen, og forteller at pasienten var ferdigbehandlet og skulle hjem fra sykehuset.

Odd Skinnemoen

Odd Skinnemoen sier de beklager hendelsen. Han forklarer at helseforetaket fra gang til gang vurderer hva slags transport som er hensiktsmessig.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Vedkommende var ikke kjent hos oss tidligere og kom fra et annet sted på Østlandet. Vi forhørte oss da med boligen og fikk vite at det var vanlig å bruke taxi, sier avdelingsoverlege ved Lier sykehus, Odd Skinnemoen.

– Det var ingen opplysninger for oss som skulle tilsi at det var noen utageringsrisiko eller voldsrisiko i denne saken, legger han til.

Mye diskutert

Skinnemoen forteller at ransaking av pasienter er mye diskutert, og at de inntil nylig har vært nektet av sentrale myndigheter å gjennomføre dette.

– Men det har vi hele tiden ment at det har vært nødvendig å gjøre. Slik at vi går igjennom pasientens eiendeler og beslaglegger det som er av farlige gjenstander, sier Skinnemoen.

– Men det gjorde dere ikke i dette tilfellet?

– Saks blir i utgangspunktet ikke regnet som våpen eller en farlig gjenstand.

– Ikke noe vi trener på

Nå venter taxiselskapet på svar fra helseforetaket på hvordan dette kunne skje. De mener sjåføren gjorde alt rett i situasjonen som oppstod.

– Dette er ikke noe vi trener på. Hvis sånne ting skjer, så gjorde sjåføren i dette tilfellet akkurat det han skulle gjøre. Det er å varsle og komme seg vekk fra den farlige situasjonen, sier Onshuus.

– Vi vil beklage denne hendelsen. Når en pasient skal reise hjem fra sykehus så vil vi alltid gjøre en individuell vurdering av hvilken transport som vil være den mest hensiktsmessige å benytte. Det er alt fra egentransport til taxi, Helseekspressen, ambulanse og i aller strengeste fall polititransport, sier Skinnemoen.

Vestre Viken Helseforetak startet i februar et prøveprosjekt med egen psykiatriambulanse, etter modell fra Bergen.

– Nå i ettertid vil vi jo kunne si at det hadde vært veldig fornuftig å bruke. Men som sagt var det ingenting i denne aktuelle saken som tilsa at det var noen økt risiko i denne transporten, avslutter han.