NRK Meny
Normal

Aktor: – Tiltaltes forklaring er ikke riktig

DRAMMEN (NRK): En av de tiltalte i saken om menneskehandel i Drammen tingrett, hevder de ansatte fikk den fritiden og den lønnen de har krav på. Det er et stort sprik fra hva de fornærmede hevder.

Kristian Nicolaisen

Aktor Kristian Nicolaisen mener den tiltalte 35-åringens forklaring ikke er riktig.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

I menneskehandelsaken var det tirsdag klart for 35-åringens forklaring. Sammen med ekskona er han tiltalt for tre tilfeller av grov menneskehandel. I tillegg skal han ha begått økonomisk kriminalitet, og han er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Mannen nektet straffskyld da rettssaken startet i forrige uke.

De tiltalte skal ha hentet tre indiske arbeidere for å jobbe i to gartnerier i nedre Buskerud. Ifølge tiltalen skal de ha jobbet 12–14 timer hver dag, sju dager i uken. Timelønnen var på under 10 kroner. Etter seks måneder reiste de tre tilbake til hjemlandet med rundt 18-20.000 kroner.

– Vi mener at en del av motivet for å hente arbeidere fra India, er at det er lettere å foreta en regulær underbetaling, sier aktor Kristian Nicolaisen.

Sprikende forklaringer

Tiltalte hevdet at lønnen til de ansatte lå på mellom 18.000 og 25.000 kroner i måneden.

Kristian Nicolaisen

Kristian Nicolaisen er aktor i den 10 uker lange rettssaken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Tiltaltes versjon stemmer ikke overens med det revisor har regnet ut og det utbetalingene viser. Så det er ikke riktig det han hevder, sier Nicolaisen.

I forklaringen sin fortalte også tiltalte at de ansatte selv har regulert arbeidstiden og tatt ut avspasering. Aktor har en helt annen oppfatning.

– Det er klare og greie regler for mye man kan jobbe per dag, og hvor mye fritid en ansatt skal ha, sier Nicolaisen.

Tiltalte skal heller ikke ha hatt nødvendige papirer i orden. Det handler blant annet om arbeidsavtaler og skattetrekk for de ansatte. 35-åringen skal dessuten ha disponert de ansattes kontoer.

– Fra oppstarten og flere år fremover er det ingen regnskaper og oversikter. Det vil komme fram når revisor skal vitne, sier Nicolaisen.

– Forklarer seg greit

Tiltaltes forsvarer, Arild Holden, mener 35-åringen har forklart seg greit. Han hevder spriket i forklaringer er vanlig i slike saker. Han vil ikke foregripe utfallet av rettssaken.

Tiltaleboks

Fra vitneboksen svarte tiltalte raskt og fortløpende på aktors spørsmål.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– De har helt forskjellige forklaringer når det gjelder hvor mye de ansatte har jobbet, og hvilken lønn de har fått utbetalt. Det er domstolens jobb å finne ut hva som er riktig, sier Holden.

Det er satt av ti uker til saken i Drammen tingrett. Nær hundre vitner er innkalt.