NRK Meny
Normal

Advarte mot å skape flere ofre

Biskop i Tunsberg Laila Riksaasen Dahl advarte mot å skape flere ofre i kjølvannet av 22. juli-tragedien da hun talte i Hole kirke på ettårsdagen for 22.juli.

Biskopen tar i mot kronprinsparet

Biskop Laila Riksaasen Dahl tok i mot kronprinsparet i Hole kirke.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Dette må ikke bli en jakt på syndebukker, sa biskopen da hun entret talerstolen foran en fullsatt Hole kirke under minnegudstjenesten i dag.

Les: Biskopens preken

Dermed kastet Laila Riksaasen Dahl seg inn i debatten om skyld og ansvar under redningsarbeidet 22. juli for ett år siden. I Riksaasen Dahls eget bispedømme har kritikken blant annet rammet politifolkene ved Nordre Buskerud politidistrikt for håndteringen av katastrofen fredag 22. juli.

Et forsvar for politiet

– I de offentlige markeringene i de første dagene etter ugjerningene, var det kjærlighet og samhold som sto i fokus. Vi snudde det andre kinnet til. Vi viste hvilke verdier vi ville slå ring om. Vi lot ikke det onde overvinne oss!

Kronprinsparet på gudstjeneste i Hole kirke

Kronprinsparet tok i mot blomster da de ankom Hole kirke.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Biskopens tale kan nok av mange oppfattes som et forsvar av de lokale politifolkene. Riksaasen Dahl understreket at hun ikke har noe imot offentlige granskinger og påfølgende rapporter og evalueringer. Men hun var sterk og klar i sine advarsler.

– Må ikke glemme de som sørger

– Alt ble sikkert ikke gjort godt nok. Men jeg er sikker på at alle, der og da, gjorde så godt de kunne. Vi må ikke skape flere ofre i kjølvannet av denne tragedien, sa Riksaasen Dahl foran en fullsatt kirke, der blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre, helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen deltok.

AP-folk på vei inn til gudstjeneste i Hole kirke

Representanter fra Arbeiderpartiet deltok på minnegudstjenesten i Hole kirke.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Støre brukte anledningen til å minne om at fellesskapet ikke må glemme de som sitter igjen med sorgen, også etter årsmarkeringen.

– Også i det som ligger foran oss skal ingen måtte være alene. Vi kan velge å slå fellesskapets sterke arm om hverandre, sa Støre.

Takket lokalbefolkningen

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, brukte anledningen til å takke lokalbefolkningen i Hole.

– Mange av oss lever takket være deres innsats, sa Brenna.

Kitty Eide fra Den nasjonale støttegruppa fikk også ordet i Hole Kirke. Hun minnet om følgende:

– Det er ikke over fordi om det har gått et år.