Normal

Advarer foreldre mot nettblottere

Politiet i Drammen advarer nå skoler og foreldre mot en chatteside der barn har sett menn onanere.

Leder for forebyggende avdeling, Kari Benjaminsen

Kari Benjaminsen er leder for politiets forebyggende avdeling,

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Kripos og politiet i Drammen advarer foreldre og skoler mot en nettside som mange barn og unge bruker. Nettsiden er en chatteside hvor brukerne er anonyme. Flere barn sier de har sett menn ta på seg selv, og barna har samtidig blitt bedt om å kle av seg av.

Kari Benjaminsen, som er leder for forebyggende avdeling hos politiet i Drammen, sier det stadig dukker opp slike sider, og ber folk passe på hva barna deres driver med på nett.

Har ført til overgrep

I et brev politiet har sendt til skolene, fremgår det at det er en chatteside der brukerne kan være anonyme. Når du kommer inn, kan du velge om du vil ha skriftlig samtale eller videosamtale. I utgangspunktet er meningen med slike nettsteder at en skal få seg venner.

Benjaminsen sier hun skjønner at mange barn kan være nysgjerrige og ha lyst til å se.

– Noen av dem synes dette er spennende. Men de kan få seg en overraskelse, for eksempel ved at vedkommende kontakter dem seinere. Det kan bli vanskelig.

Les også

– Vi har jo hatt ungdom som har vært i kontakt på chattesider, og som har valgt å møte vedkommende da, selv om de ikke vet hvem han er og kjenner ham, og så har det endt med seksuelle overgrep. Det er det politiet frykter mest, sier Benjaminsen.

Saken fortsetter under bildet.

Leder for forebyggende avdeling, Kari Benjaminsen

Når barn får kontakt på slike nettsteder, kan det føre til overgrep, sier Kari Benjaminsen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

En vekker, sier rektor

Thomas Larsen Sola, som er rektor ved Gulskogen skole i Drammen, har informert alle foreldre om politiets advarsel.

– Problematikken er jo kjent, men for meg, men også som far er dette en vekker. Min sønn har PC og er på Skype, og jeg må ta den praten med han nå, om hva som er der ute på nett, og hva han må passe seg for. Det er viktig, og det er derfor jeg var raskt ute med å videreformidle politiets informasjon, sier Larsen Sola.

– Følg politiets råd

Hverken rektor eller politiet ønsker å gå ut med navnet på chattesiden, av frykt for å vekke flere barns nysgjerrighet. Kari Benjaminsen sier det uansett dukker opp nye nettsteder av denne typen til stadighet, og at politiets generelle råd er gode å ta med seg:

1. Ha telefon, lap-top, Ipad og pc i stua ( da er det lettere å se hva barna holder på med). Hvis barna sier at de må bruke telefonen til vekking, kjøp en vekkerklokke.

2. Redd Barna har en god " nettvett"-side, som det er lurt å gå inn på og gjøre seg kjent med.

3. Bruk foreldrekontroll på PC og andre steder hvor det kan brukes. Bruk Google for å finne veiledning.