NRK Meny
Normal

Jernbaneverket advarer mot kryssing

Jernbaneverket er urolige over at mange skiløpere krysser jernbanelinjene på fjellet. Nå starter de en informasjonskampanje for å få bukt med problemet.

Kryssing av jernbanelinje

RISIKOSPORT: Du kan aldri være helt trygg hvis du krysser jernbanelinja. Ikke alle togene kjører etter rutetabellen, fordi det også er mange godstog som passerer fjellheimen.

Foto: Jernbaneverket

– Vi er bekymret for at folk skal bli påkjørt og i verste fall drept, sier kommunikasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket Sør/Vest.

På Bergensbanen har det vært både dødsulykker og nestenulykker. For et par år siden registrerte Jernbaneverket hvor mange som hadde krysset toglinja mellom Geilo og Finse. Da telte de 40 krysninger på ski, på steder ingen burde gått over linja.

– Sporene har begynt å dukke opp igjen nå i vinter, sier Hjertaas.

– Kryss på trygge plasser

Inge Hjertaas informasjonssjef Vest Jernbaneverket

Inge Hjertaas i Jernbaneverket ber folk være forsiktige, for å unngå dødsulykker ved kryssing av jernbanelinjene på ski.

Foto: NRK

Derfor har Jernbaneverket i samarbeid med NSB startet en informasjonskampanje for å opplyse om farene. Togene kommer ofte fort, og de går stille i snødekte landskap. Fra en lokfører ser en fare til toget er stanset, kan det ha kjørt rundt en kilometer.

Jernbaneverket ber folk krysse sporet på trygge plasser, selv om det kan bety en ekstra omvei.

– Toglinjene kan krysses på planoverganger, overgangsbruer, via underganger eller tunneler, sier Hjertaas.

Påkjørt ved kryssing med skuter

Like før nyttår ble oppsynsmann Petter Braaten påkjørt av et godstog på Finse, i det han skulle krysse jernbanelinja med skuter. Han har jobbet i området i mange år og er vant til å krysse jernbanen. Han hadde sett seg godt for også denne dagen, trodde han.

– Jeg skjønte at det var et tog som traff, men jeg skjønte ikke hvor det kom fra. Jeg ble ekstremt overrasket, sa Braaten til NRK noen dager etter sammenstøtet.

Kitere kan stanse togtrafikken

Også kiterne får en advarsel fra Jernbaneverket. De holder seg ofte ikke på trygg avstand fra jernbanelinja. Faren for å bli påkjørt er ikke den eneste, ifølge Hjertaas.

– Det er like viktig for dem å huske på at det er livsfarlig å komme i kontakt med kjøreledningen via snorer eller på annen måte, sier Hjertaas.

Hvis en kiter skulle være uheldig å få seilet over kjøreledningene, vil dessuten togtrafikken bli rammet. Da må kjørestrømmen koples ut, og mannskap må komme for å fjerne det som henger over kjøreledningene.

– Det kan føre til langvarig togstans, avslutter Hjertaas.

Kiter ved jernbanelinje

Jernbaneverket advarer kitere mot å bevege seg for nære jernbanelinja.

Foto: Jernbaneverket