Hopp til innhold

Advarer mot giftig kjempe ugress

Drammen kommune advarer mot den giftige planten Kjempebjørnekjeksen.

Kjempebjørnekjeks
Foto: Aune forlag / Scanpix

Den er giftig, blir opptil 3 meter høy og kan få blader så store som paraplyer i regnværet. Og Kjempebjørnekjeksen sprer seg raskt på Østlandet, så nå går Drammen kommune ut og advarer folk med kjempeugresset, og oppfordrer hagefolk med de enorme plantene om å fjerne ugresset.

 - Nå er det få eksemplarer etter hva vi har oversikt over, men i Oslo og Bærum er den svært utbredt. Da må det store innsatser til for å få den bort, sier driftsleder i Vei, natur og idrett i Drammen kommune, Thorbjørn Hansen.

Svartelistet

Planten som opprinnelig kommer fra sentralasia, ble innført som hageplante til Norge på 1900- tallet. Men det er først de siste 20 årene den har spredt seg.

- Den brer seg først og fremst på østlandsområdet. Fra Oslo i et belte sør-østover, men også nord mot Romeriket og vestover til Bærum og innover i Røyken og Drammen, forteller prosjektkoordinator i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, Even Valstad Hansen.

I juni ble ble planten satt på svartelisten til Kunnskapsdepartementet.

- Det er fordi den er en høyriskoart som sprer seg inn i norsk natur og fortrenger ville vekster og vill natur, og tillegg er den giftig. Om du får saften på  huden i sollys får du brannsår, forklarer Even Valstad Hansen.

Gir brannsår

Brannsårene gir vanligvis utslag i rødme, kløe, svie, eksem og i verste fall store blemmer (tredjegrads forbrenning). Denne ømfintligheten kan vedvare i inntil et år etter eksponeringen.

Derfor bør man ta på briller og arbeidstøy når man graver opp planten, og skylle tøy og hud grundig etterpå. Og det må gjøres i juli før Kjempebjørnkjeksen blomstrer og frøene sprer seg.

 - Det er veldig lurt å gjøre det nå før den får spredd seg og sørget for ti nye planter neste år. En bør da kutte av planten og putte den i søppelkassa, sier Thorbjørn Hansen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud